A korkedvezményes nyugdíj intézményét kiváltó intézkedésekről kívánja folytatni a tárgyalásokat a három legnagyobb vasutas szakszervezet. Emellett a VDSzSz Szolidaritás, a MOSZ és a VSZ elnöke kezdeményezte a bérmegállapodásba foglalt tárgyalások megkezdését a középtávú együttműködési megállapodás megkötése és a kollektív szerződések módosítása érdekében.

A VDSzSz Szolidaritás, a MOSZ és a VSZ elnöke levélben sürgette a tárgyalások folytatását Fónagy Jánoshoz, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárához írt közös levelükben február 29-én.

Ismeretes: a három szakszervezet elnöke még 2015. december 9-én egyeztetett Fónagy Jánossal a vasutas munkavállalókat érintő kérdésekben. A megbeszélésen a korkedvezményes nyugdíj megszüntetésének negatív hatásairól is szó volt, és a szakszervezeti vezetők felhívták az államtitkár figyelmét az annak kiváltását célzó intézkedések szükségességére. Fónagy János megígérte, hogy találkozót eszközöl Cseresnyés Péter államtitkárnál, ezzel is elősegítve a szakszervezetek és a tulajdonost képviselő minisztérium közötti hatékony párbeszédet.

Ezen kívül a három szakszervezet elnöke a bérmegállapodásban foglaltaknak megfelelően Bánhidi-Nagy Attila, a MÁV Zrt. humánerőforrás vezérigazgató-helyetteséhez írt levelükben kezdeményezte a „MÁV-Csoport munkáltatóira vonatkozó kollektív szerződések módosítására és a középtávú együttműködési megállapodások megkötésére irányuló tárgyalások megkezdését.”

Forrás: vdszsz.hu