Nagyon fontosnak tartja az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, hogy legyenek jelentkezők a bíróságokon meghirdetett fogalmazói állásokra.

Handó Tünde csütörtökön Balassagyarmaton azt mondta, bár az országos felmérések szerint viszonylag kevesen kezdik jogi munkájukat a bíróságokon, az egyetemisták és általában a jogászok között a legnagyobb presztízse ennek a pályának van.

Az OBH elnöke a Balassagyarmati Törvényszéken, a Nógrád megyei összbírói értekezlet előtt tartott sajtótájékoztatón kifejtette: a bírói szakma a jogászi pálya csúcsa. Ott olyan emberekre van szükség, akik szolgálni akarnak és az igazság keresését értéknek tekintik. Ezért fontos, hogy jöjjenek új nemzedékek a bíróságra, akik ezt komolyan veszik - tette hozzá.

Az OBH elnöke arról is beszélt, hogy minden korszakban komoly küzdelmet jelent a bíróknak, hogy elnyerjék a társadalmi bizalmat, a döntéshozók részéről pedig azt a megbecsülést, amely akár egzisztenciájuk rendezettségét is jelenti.

Handó Tünde úgy fogalmazott: nincsenek könnyű helyzetben a bíróságok, óhatatlanul olyan döntéseket hoznak, amelyek természetesen nem feltétlenül nyerik el az ügyfelek tetszését. „Csak akkor jöjjenek a bíróságra az emberek, ha úgy gondolják, hogy igazuk van, tehát fontos, hogy jóhiszeműek legyenek a bírósági eljárásokban.” A jog, a tények bizonyíthatósága azonban „bonyolult útvesztő” védők, ügyészek, felperesek, alperesek számára, és nagyon nehéz megnyugtató döntéseket hozni - fűzte hozzá. Ezért van jelentősége, hogy a bíróság ne egyszerűen egy védőbástyája legyen az igazságszolgáltatásnak, hanem nyissa ki a kapukat, és találja meg a közös hangot a többi hivatásrenddel - fogalmazott.

A Nógrád megyei születésű Handó Tünde annak is hangot adott, hogy nehéz elismerés nélkül nézni, milyen erőfeszítéseket tesznek a Balassagyarmati Törvényszék dolgozói. A bírói karon belül és az ügyfélkapcsolatokat illetően is olyan együttműködés, odafigyelés mutatkozik meg, ami párját ritkítja az országban - mondta.

Benkó Anna, a Balassagyarmati Törvényszék elnöke ismertette: országosan is jó eredmény, hogy a járásbíróságokon az ügyek 88,4 százaléka egy éven belül befejeződik Nógrádban. A másodfokú bíróság nagy arányban helybenhagyja az elsőfokú döntéseket, és kicsi a hatályon kívül helyezések száma, ami azt mutatja, hogy az ítéletek nem csak gyorsak, színvonalasak is - tette hozzá.

Nagy előrelépés, hogy tavaly az ügyhátralék 17,9 százalékkal csökkent, ez országosan a harmadik legjobb arány - mondta Benkó Anna.

Bicskei Ferenc, az Országos Bírói Tanács (OBT) soros elnöke a sajtótájékoztatón közölte: az utóbbi egy évben kiemelt jelentőségű feladat a bírói életpálya kidolgozása, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy tizenkét éve nem volt béremelés a bíróságokon. Szakértő testület dolgozik a körvonalazódó, hamarosan a nyilvánosság, illetve a kormány elé kerülő modellen - mondta.