„Nem normális, hogy az unióban Magyarországon van a legnagyobb esélye valakinek arra, hogy rákban haljon meg, vagy háromszor nagyobb a magyarok esélye arra, hogy levágják a lábukat, mint mondjuk egy csehnek.” „Az államtitkár nagyon jó reklámot csinált az emberi konzultációnak” – mondta a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Nincs és nem is lesz elegendő orvos az egészségügy fenntartására – ismerte el az EMMI államtitkára. Napról napra romlik a helyzet Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete szerint is, ezért lakossági aláírásgyűjtő akciót indítottak.

Dénes Tamás szerint eljött az ideje annak, hogy mindenki őszintén beszéljen. Ehhez az is hozzátartozik, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy ma, Magyarországon, az orvosi egyetemen tanultak alapján már nem lehet gyógyítani, mert nincsenek meg hozzá a feltételek, tette hozzá.

Dénes szerint nem normális, hogy az unióban Magyarországon van a legnagyobb esélye valakinek arra, hogy rákban haljon meg, vagy háromszor nagyobb a magyarok esélye arra, hogy levágják a lábukat, mint mondjuk egy csehnek.

Dénes hangsúlyozta a változásokhoz a kormány nem elég, ezért konstruktív partnerségre törekednek a kormányzattal. Az Emberi konzultáció címen hirdetett online aláírásgyűjtésben konkrét számok is szerepelnek. A szakszervezet azt szeretné elérni, hogy a magyar kormány az egészségügyre fordított közkiadásokat a GDP minimum 2 százalékával emelje három éven belül.

Dénes Tamás szerint ehhez megvannak a megfelelő források a költségvetésben. Az orvos hangsúlyozta, ők nem sztrájkot akarnak szervezni, de lehet, hogy arra kényszerülnek a munka, a kutatás helyett.

Forrás: ATV