Az oktatásban nem megfelelő a jelenlegi túlcentralizáltság, mert a döntések túl távol kerültek az iskoláktól - jelentette ki az oktatásért felelős államtitkár szerdán az M1 aktuális csatorna műsorában.

Hogy milyen formában alakítsák át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik), azt az oktatási kerekasztalon határozzák meg - közölte Palkovics László.
A politikus hangsúlyozta, hogy a magyar oktatás nincs csődben, szemben a korábbiakkal, amikor az önkormányzati fenntartású iskolák is hozzájárultak ahhoz, hogy 1300 milliárd forintnyi adósságot halmoztak fel a települések. Az adósság egy része nyilván az oktatásból származott - tette hozzá.

Az sem szerencsés, hogy az iskolaigazgatóktól olyan hatásköröket vontak el, amelyek segítségével a legjobban működtethetőek az intézmények, és sok esetben szerencsésebb volna, ha a fenntartó és a működtető ugyanaz lenne - jelentette ki. Folyamatos vitákat szül ugyanis a fenntartó állam és a működtető önkormányzatok között, hogy kinek mi a dolga. Ezeket a vitákat le kell zárni - mondta Palkovics László.