A részmunkaidőben dolgozó édesanyáknak általában egészségesebbek a gyermekei, mint azoknak, akik teljes munkaidőben dolgoznak, illetve akik háztartásbeliek - derül ki egy ausztrál tanulmányból, melyről a írja a babaszoba.hu is beszámolt.

Jan Nicholson, a melbourne-i Murdoch Gyermekkutató Intézet munkatársa arra az eredményre jutott, hogy azok a gyerekek, akiknek édesanyja részmunkaidőben dolgozik, hetente körülbelül egy órával kevesebbet néztek TV-t, és egészségesebb életmódot folytattak.

„Az a legfontosabb eredményünk, hogy a részmunkaidős édesanyák gyermekei egészségesebb testsúllyal rendelkeznek, ami a kevesebb tévénézéssel, ritkább nassolással, és a nagyobb fizikai aktivitással áll összefüggésben" - nyilatkozta a kutatónő az AFP hírügynökségnek.

   „Ezek az eredmények pedig eltérnek azoktól a gyerekekétől, akik édesanyja teljes munkaidőben dolgozik, illetve háztartásbeliként egész nap otthon van."

„A dolgozó anyák tévémániás gyerekeket nevelnek?" című tanulmány keretében végzett kutatás körülbelül 2500 gyerek testsúlyát és életmódját vizsgálta először négy-öt éves, majd hat-hét éves korukban. A Journal of Social Science and Medicine szaklapban közzétett tanulmányból kiderült, hogy a vizsgált gyerekek mintegy 18-20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.

  Nicholson elmondta, a kutatás célja az volt, hogy kiderítse, a nyugati kultúrára jellemző gyermekkori elhízás valóban összefüggésbe hozható-e az édesanyák megnövekedett munkaerőpiaci részvételével. „Valójában azt próbáljuk kideríteni, miután minden más jelenlévő dolgot is figyelembe veszünk, hogy van-e összefüggés ezek között. És a válasz az, hogy igen, van."

   A New England Egyetemmel és az Ausztrál Nemzeti Egyetemmel közösen végzett vizsgálat szerint a teljes munkaidőben dolgozó édesanyáknak kevesebb idejük jut arra, hogy fizikailag aktív játékokra buzdítsák gyermekeiket, vagy házias ételeket készítsenek nekik. Nicholson azt is elmondta, a tanulmány nem tudott magyarázatot adni arra, miért nagyobb a valószínűsége annak, hogy a háztartásbeli édesanyák gyermekei túlsúlyosak, de a részmunkaidős édesanyák valószínűleg jobban megtalálják az egyensúlyt munkájuk és a családi teendők között.

   „Újraidőzítik a tevékenységeket, kevesebbet alszanak, és kevesebb időt fordítanak saját magukra azért, hogy mindig maradjon idejük gyermekeikre" - állítja a kutató.

Forrás: babaszoba.hu