A keddi európai bírósági döntést követően sürgeti az idő a magyar kormányt, hogy az uniós elvárásoknak megfelelően alakítsa át a hazai cafeteria-rendszert. Hírek szerint a kormány tegnapi ülésén már tárgyalt is az Erzsébet-utalvány jövőjéről – írja a Népszava.

Az Index.hu véleménye szerint két platformon is sokba kerülhet a magyar államnak a SZÉP-kártya és az Erzsébet-utalvány ügyének elbukása. Amennyiben nem sikerül mihamarabb az Európai Bizottság (EB) által kívánt versenyfeltételeket garantáló helyzetet teremteni, újabb kötelezettségszegési eljárást indulhat Magyarország ellen, aminek a végén már pénzügyi szankciókat is kiróhat – amelynek terhe végső soron az adófizetőkre hárulna.

Ezenkívül kártérítési eljárást indíthatnak a jövőben azok a vállalatok, amelyeket hátrányos megkülönböztetés ért a 2012 óta működő rendszerben. Amennyiben bizonyítani tudják a kár meglétét, a magyar állam az uniós jog megsértéséért ugyancsak köteles kompenzálni. A magyar bíróságok kötelesek lesznek az EU-s bíróság ítéletét fenntartások nélkül alkalmazni.

Azt azonban nehéz pontosan megmondani, hogy mennyibe fog kerülni az államnak a keddi ítélet – mondta el lapunk kérdésére Puskelyné Király Ágnes, okleveles adószakértő. Szerinte ez attól is függ, hogy a későbbiekben mely szolgáltatók fognak megjelenni a piacon. Ugyanakkor, ha Magyarország eleget akar tenni az uniós kívánalmaknak, szélesebbre kell tárnia ezeknek a vállalatoknak a lehetőségeit, miután az EB a SZÉP-kártya kibocsátókra vonatkozó szabályozást és az Erzsébet-utalvány egyeduralmát kifogásolta. Ezeknek nem feltétlenül adótörvényben deklarált változások kell lenniük, hanem előnyösebb lenne, ha a munkáltatói-munkavállalói oldal szabályozását érintenék.

Azt szintén nehéz megjósolni, hogy lesznek a vetélytársai a jövőben a hazai utalványoknak: főként azon múlik majd, hogy a szabályozást hogyan alakítják át, és melyek lehetnek azok a paraméterek, amelyek megmaradnak jogszabályban elvárt követelményként, és melyek lesznek azok a vállalatok, amelyek ezeknek meg tudnak majd felelni – tudtuk meg a szakértőtől. 

Forrás: Népszava