Az év első hónapjában hirtelen megugrott a nyilvántartott álláskeresők száma a legfrissebb statisztika szerint. Az okokat a megszokott folyamatokatban kell keresni: kevés szezonális munkalehetőség, kevés közmunka – írja az mfor.hu.

2016 januárjában 359 204 nyilvántartott álláskereső volt hazánkban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint. Ez azt jelenti, hogy januártól 21 726 magyar lett hivatalosan is munkanélküli. Azt, hogy ennyien veszítették el a munkájukat, már csak azért sem lehet kijelenteni, mert más okok is eredményezhetik azt, hogy valaki „nyilvántartásba kerül". Így például egy hosszabb inaktív állapot után újra visszatér a munkaerőpiacra, és konkrét munkalehetőség hiányában ez az első lépés számára. Vagy esetleg lehet szó teljesen új belépőről is.

A mostani közel 22 ezer fős bővülésnél nagyobb legutóbb 2015 márciusában volt, akkor egyetlen hónap alatt 31 ezerrel nőtt az álláskeresők létszáma. Ennek ellenére azonban a piacot jellemző alapfolyamatban továbbra sem lehet hibát találni: az álláskeresők száma folyamatosan apad - kisebb nagyobb megingásokkal természetesen, ami a munkaerőpiac szezonális jellegéből fakad.

Nagyon kevés volt az új munkahely

Az év első hónapjának megfelelő adat érkezett az új munkahelyek számát illetően is. Összesen csupán 25 768 új munkaerőigényt jelentettek be a munkaügyi hivatalokhoz, ami egyéves mélypontnak felel meg. 2014 januárjában ugyanis ennél valamivel kevesebb új állás jött létre. 

Ezen belül nagyjából fele-fele arányban jöttek létre állami támogatott és támogatás nélkül új pozíciók. A piac önerejéből 11 174 munkaerőigényt jelentett be, ami közel 1500-zal több az előző havinál és az egy évvel ezelőtti szintet is 1000-rel haladja meg.

Az állam támogatással létrejövő pozíciók száma 14 594 volt, ami tavaly február óta a legkevesebb, az alacsony szám szoros összefüggésben van a közfoglalkoztatási programokkal. Ezek ugyanis az év ezen időszakában alacsony intenzitással pörögnek. Az idei igazi „berobbanásra" majd februárban vagy márciusban számíthatunk a korábbi évek tapasztalatai alapján.

Forrás: mfor.hu