Legalább ezer somogyi álláskeresőt és diákot kíván elérni az újonnan alakult honvédségi Mobil Toborzó Csoport. Jól sikerült a belépő: csak Kadarkúton száz érdeklődő vett részt a programon, a katonai körút folytatódik – tudta meg a sonline.hu.

Somogyban és Baranyában hét héten át tart a projekt, s közel 50 települést keresnek fel a honvédek. Horváth Jenő őrnagy, a kaposvári Toborzó- és Érdekvédelmi Központ parancsnoka azt mondta: kedvezőek az első visszajelzések, a lakosság pozitívan fogadta a honvédség kezdeményezését. Eddig a munkaügyi központok kirendeltségein tartottak rendszeresen tájékoztatót a toborzók – ez marad a jövőben is –, de a Mobil Toborzó Csoport kistelepüléseken is folytatja a kampányt. A héten, február 25-én Mike, Görgeteg, Lábod és Somogyszob az úti cél.

– Átfogó, részletes tájékoztatást adnak kollégáim, és minden kérdésre válaszolnak – hangsúlyozta Horváth Jenő. – A mobil csoport munkájában a logisztikai ezred, a tatai lövészdandár, és a székesfehérvári vegyvédelmi zászlóalj képviselői is részt vesznek. Munkatársaim örömmel tapasztalták, hogy a kisebb településeken is nagy az érdeklődés a katonai hivatás iránt. Az a célunk, hogy minél többen ismerjék meg a honvédséget. Somogyban is azért dolgozunk, hogy minél több csatornán szólítsuk meg az érdeklődőket, s minél változatosabb programot igyekszünk szervezni.

   Somogyban a múlt évben 50 százalékkal nőtt (2014-ben 40, tavaly 60) a szerződéses katonák száma. Horváth Jenő abban bízik, hogy a trend 2016-ban folytatódik. Kiszámítható életpálya, biztos fizetés, és különféle juttatások: erre számíthatnak a honvédek. Most is számos beosztásban – egyebek mellett gépkocsivezető, lövész, irányzó – várják az érdeklődőket, a főbb felvételi követelmény többek között a magyar állampolgárság, a büntetlen előélet és a megfelelő fizikai állapot, jelentkezni már nyolc osztállyal is lehet.

Országos futás a hősökért

   A somogyiak újabb erőpróbára készülnek. Kétszázhét település érintésével április 13-tól május 20-ig 2016 kilométert futnak a honvédek hazánkban, a somogyiak 22 fővel 83 kilométert tesznek meg Kaposvár és Iharosberény között. A Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága rendezi a programot, mellyel a katonai hivatást népszerűsíti, a honvédség és a civil lakosság kapcsolatát erősíti. A futás során érintetett településeken a helyi iskolák és intézmények bevonásával – a község, illetve város létszámával arányosan – versenyt hirdetnek meg: a lakosságot, a diákokat várják, hogy csatlakozzanak a katonákhoz és együtt fussanak az adott településen. Az Ország-futáson a lakossággal együtt tisztelegnek az elesett hősök, valamint az olimpiai évre tekintettel – a 2016-os nyári olimpiai játékon induló magyar csapat előtt.

Forrás: sonline.hu