A köznevelési kerekasztal második ülését bojkottáló szakszervezetek elkezdték egy újabb sztrájk előkészítését, az összefogás azonban még várat magára. Egyelőre abban sincs egyetértés közöttük, hogy mit kezdjenek a pedagógusok sztrájkbizottsága és a kormány között 2013-ban köttetett megállapodással, amelynek tétje 20 ezer tanári állás – olvasható az ATV weboldalán.

A Fidesz oktatáspolitikájára hosszú évek óta rálátó forrásunk szerint senki sem érti, miért távozott Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) vezetője a kerekasztalból, hiszen az alakuló ülés után kifejezetten pozitívan nyilatkozott a várható fejleményekről.

Informátorunk úgy tudja, hogy Palkovics László oktatási államtitkár hajlandóságot mutatott az érdekképviseletek által felvetett lényegesebb problémák (Klik kistafírozása, tanárok adminisztrációs terheinek csökkentése, igazgatói autonómia visszaállítása, tantervek átfésülése) kezelésére.

Az elődeinél hatványozottan alkalmasabbnak tűnő akadémikus, mérnök Palkovics, maximálisan élvezi a kormányfő támogatását és mandátummal rendelkezik az oktatási rendszer átvarrására – állítja forrásunk, aki egyetlen élő fideszest sem ismer, aki elégedett lett volna Hoffman Rózsa munkájával. Mint mondja, Czunyiné Bertalan Judit felé volt ugyan bizalom, de ő sajnos csak a meglévő keretekben gondolkodott, vagyis „abból főzött, ami a keze ügyébe esett".

Informátorunk szerint Palkovics színre lépését Balog Zoltán miniszter készítette elő, aki már korábban „megsúgta" a felsőoktatásért felelős államtitkárnak, hogy készüljön, mert Czunyiné bele fog bukni a Klik-botrányba.

Egyesek szerint ennek volt köszönhető, hogy amikor eljött a pillanat, Palkovics egy 50 oldalas prezentációt rántott elő reformelképzeléseiről.   

Igény az volna rá

Mendrey László azt mondta lapunknak, hogy azért ment el a köznevelési kerekasztal alakuló ülésére, mert a meghívóból nem derült ki sem a kormány valódi célja, sem a munkacsoportok összetétele. Azt is csak az utolsó pillanatban tudta meg, hogy Gallóné Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke nem vesz részt az ülésen – mondta Mendrey, aki végül a bojkott mellett döntött, amikor azt észlelte, hogy elsősorban a kormány felé lojális szakmai szervezetek képviseltetik magukat a kerekasztalnál.  

A PDSZ szombaton újraválasztott elnöke szerint a pedagógusok elemi igénye, hogy az őket képviselő szakszervezetek összefogjanak, ezért is javasolták ők a sztrájkbizottságok összenyitását.

Bár ő maga kissé szkeptikus ennek megvalósulását illetően, úgy érzi, olyan történelmi helyzet van, amikor mindenkinek fel kell adnia a külön utasságra való, amúgy jogos igényét.

Így hát hétfőn újra elküldte az erre vonatkozó javaslatukat Gallónénak.   
 
Ki fog össze kivel?

Az elnök asszony érkeztette is a levelet, de – mint lapunknak elmondta – nem teljesen érti, hiszen egyfelől a PDSZ-nek nincs sztrájkbizottsága, amelyik a kormánnyal tárgyal és össze lehet vele fogni, másfelől ők maguk, a PSZ is csak résztvevői egy háromtagú sztrájkbizottságnak, és bármiféle együttműködéshez a többiek hozzájárulására is szükség van.

Gallóné sajnálkozásának adott hangot, hogy a nézetkülönbségekről immár a nyilvánosság előtt kénytelenek vitázni, és megjegyezte: a szférában rendhagyó módon a PDSZ szombati kongresszusa határozatban kéri fel a pedagógusok sztrájkbizottságát, hogy mondja fel a kormánnyal 2013-ban kötött megállapodást, valamint az akkor a tárgyalások idejére meghirdetett sztrájkmoratóriumot.

Ezzel a lépéssel azonban az elnök asszony szerint 20 ezer pedagógus állását tennék kockára, mivel onnantól kezdve a kormányt nem kötné többé a finanszírozott álláshelyek kiszámításának módjára vonatkozó egyezség, és egy sima rendelet-módosítással, illetve egy Klik által felmondott kollektív szerződéssel, pillanatok alatt új helyzetet tudna teremteni.

Ami a 2013-as megállapodás záradékba foglalt moratóriumát illeti, az nem érinti a pedagógusok sztrájkbizottságának 25 pontos listájának tartalmát, vagyis az új követelések trágyában nagyon is szervezhetnek sztrájkot, amelynek előkészítő lépéseit már meg is tették – mondta Gallóné és arra emlékeztetett, hogy a február 13-ai tüntetést is tokkal vonóval a pedagógusok sztrájkbizottsága finanszírozta, és azon Mendrey László vendégszónokként vett csupán részt.

A PSZ elnöke úgy közelíti meg a köznevelési kerekasztalt, hogy annak munkabizottságaiban tulajdonképpen a pedagógus sztrájkbizottság és a kormány közötti megállapodás előkészítése zajlik, ezért amíg a két fél tárgyalásai nem zárulnak le a változások irányáról és a határidőkről szóló írásos megállapodással, addig ők nem vesznek részt a kerekasztal munkájában.

Forrás: ATV