Az Erzsébet-utalványok - akár papíralapon, akár kártyán rendelve - továbbra is a béren kívüli juttatás részeként adhatók, ezt a hatályos adójogszabályok biztosítják. Az Erzsébet-utalványok kibocsátása, elfogadása és beváltása elektronikus kártya formájában is zavartalanul folyik tovább  - erősítette meg az Erzsébet-program honapján olvasható közlemény azt követően, hogy az Európai Unió Bírósága az uniós joggal összeférhetetlennek mondta ki a SZÉP-kártya és az „Erzsébet étkezési utalvány” rendszer egyes elemeit.

A 2016-ban kiírt (és a későbbiekben kiírandó) Erzsébet-program pályázatok fedezete - mind az Erzsébet-utalványok forgalmazásának 2015. évi pénzügyi eredményéből, mind költségvetési forrásból - biztosított - szögezte le a közlemény.

A honlap felidézi, hogy az Európai Bíróság kedden hozta meg ítéletét a SZÉP-kártyával és az Erzsébet-utalványcsalád forgalmazásával kapcsolatos, több éve húzódó kötelezettségszegési eljárásban indított perben. Az eljárás az Erzsébet-utalványcsalád forgalmazása miatt indult, mivel francia multinacionális cégek nehezményezték, hogy Magyarország kormánya európai mércével mérve is egyedülállóan sikeres szociális üdültetési rendszert hozott létre az utalványforgalmazás eredményéből.

Erzsébet-utalványt jelenleg mintegy 48 ezer munkaadó ad dolgozóinak, és több mint kétmillió felhasználó váltja be országosan, több mint 58 ezer elfogadóhelyen. Magyarország legnépszerűbb utalványa az Erzsébet-utalvány, amely az utóbbi húsz év legnagyobb szociális üdültetési programjának, az Erzsébet-programnak az egyik pénzügyi alapját biztosította az elmúlt évek során. Az Erzsébet-program keretében eddig több mint 600 ezer ember, közülük több mint 300 ezer gyermek jutott üdülési lehetőséghez.