Két gondjuk van, mondták a lapunkat megkereső panaszos nagybaracskai asszonyok. Az iskola és a fenyegetés keseríti meg életüket, a kettő nem független egymástól. A fenyegetőként említett polgármester visszautasít, kérdéseinkre nem válaszolt – írja a baon.hu.

Elveszíti közmunkáját, a továbbiakban nem kap semmiféle segítséget, aki elviszi gyermekét az általános iskolából. Ezt közölte Bögi István polgármester a közmunkásokkal január végén, állítják a Petőfi Népét megkereső édesanyák. Egy hétfő reggelen kapták az eligazítást, miután egyikük előbb szeretett volna távozni a közmunkából, hogy gyermekét a szomszédos csátaljai iskolába írathassa át. - Nehéz lett volna nem fenyegetésnek venni a szavait, amikor a községházáról a műhelybe viharzott a polgármester és mondta amit mondott – mesélte az egyikük, aki szerint mindenkit sokkoltak az elhangzottak. Az asszonyok szerint alig burkolt fenyegetés hangzott el a közel 60 közmunkás előtt, a település első embere azzal érvelt, hogy az iskola elsorvadása után munka sem lesz a faluban. Ez megelőzendő nem számíthat segítségre, támogatásra, aki leviszi gyermekét.

Márpedig február végén sok szerződés lejár, a nyolcórás közmunka pedig havi, bruttó 79155, nettó 52638 forint, erre jön még a családi adókedvezmény. Némi számolgatás után a féltucatnyi édeanyja abban állapodott meg, hogy fél év alatt 10-13 gyereket vittek máshová szüleik és a napokban újabb diákok váltottak iskolát. Mint mondták: pár éve a tehetséges gyerekeknek még segítettek a tanárok, hogy hatosztályos gimnáziumba lépjenek tovább, erre mostanában már nincs lehetőség, helyben akarják tartani a gyerekeket.

– Nyel az ember, mert nem akarja elveszíteni ezt a kis pénzt. Ha ez sincs, akkor semmi lehetőség. Főleg annak aki egyedül van és nem tudná megoldani gyereke elhelyezését, ha máshol akadna megélhetés. Persze a gyerekeink nem angyalok és egy szülő a sajátját védi, de gyakran azt érezni, hogy nem a gyerek teljesítménye, hanem a szülő személye alapján születnek döntések - összegzett egyikük.

Nem kerül pénzbe az önkormányzatnak az iskola fenntartása, akkor miért ennyire fontos a gyereklétszám? - vetődik fel a kérdés. Erre az önkormányzati választás eredményével adnak magyarázatot. A függetlenként nyertes új polgármester egy Fidesz többségű testületet kapott, aztán az iskolát vezető képviselő a működőképességre hivatkozva "átállt" és teremtett új helyzetet. Az asszonyok úgy tudják, már annak érdekében zajlanak egyeztetések a háttérben, hogy a Klebelsberg központtól a katolikus egyházhoz kerüljön át az általános iskola. 

Miklósa Jánosné: - Ki kellett vennem egy nap szabadságot, hogy át tudjak menni Csátaljára. Átvittem oda mindkét gyerekemet, mert a lányom nem jött ki az osztálytársaival. Most nyugodt körülmények között tanulhat és nincs vele semmi baj, jól érzi magát. Nekem az ő érdekük a legfontosabb, ezért nem bántam meg a döntésemet. Ha nem lesz szerződésem, akkor sem mondok mást.

Kovács Csabáné: - Én már a tanév kezdetére elvittem a gyereket a hercegszántói iskolába, mert nem voltam elégedett azzal, amennyire figyeltek rájuk a gyerkekre. Harmadikosként minden nap buszozik, bejött neki a váltás. Polgármester úrral az emlékezetes bejelentés után váltottam pár szót, akkor bebizonyosodott, hogy nem értettük félre a szavait.

Válaszok helyett visszautasítás

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Bögi István polgármestert. A történtekre, az iskola, valamint a közmunkások jövőjére vonatkozó kérdéseinkre nem kaptunk választ, az alábbi nyiltakozat érkezett: „A megkeresésben foglaltakkal kapcsolatban Nagybaracska Község Önkormányzata, és a magam nevében visszautasítom az ilyen, minden alapot nélkülöző rágalmazásokat, melyek kizárólag a községben élők mindennapi nyugalmának megzavarását szolgálják és a nyugodt körülmények között történő munkavégzést lehetetlenítik el. Az előző év folyamán is már több alkalommal volt példa arra, hogy alaptalan állítások híresztelésével kívánták a községünkben tisztességgel és becsülettel, a közösségért munkát végzők eredményeit megkérdőjelezni."

Forrás: baon.hu