Jó hírnév sértése, rágalom, provokáció – ezekkel a szavakkal jellemezték közleményükben a rezidensek a Magyar Időkben szombaton megjelent írást. A lap információkra hivatkozva nem kevesebbet állít, mint hogy a rezidensek elnöke által szorgalmazott sztrájk célja a kormány gyengítése – írja az mno.hu.

„Bírálóink a rágalmazás és a rossz hírnév keltésének eszközeivel élnek, valótlan állításaikkal és szándékos lejáratásunkkal sértik hírnevünket, azonban mi az egyéni érdekeken felül álló ágazati összefogást szorgalmazzuk, így jogi lépéseket ez ügyben most nem teszünk" – így válaszolt a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (Reszasz) a Magyar Időkben február 20-án megjelent cikkre.

A lapnak nyilatkozott Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete elnöke arra reagálva, hogy több ágazat, így a szociális területen dolgozók is ugrásra készen állnak egy esetleges közös sztrájk meghirdetésekor. Azt mondta, hogy a jelenlegi tüntetéseket szervező, valamint a sztrájkot kilátásba helyező szakszervezeti vezetők szándéka nem a pedagógusok érdekeinek érvényesítése, hanem a kormány gyengítése. „Évek óta tapasztalható, hogy egyfajta hatalmi játszma folyik, és egyes szakszervezetek, érdekképviseletek a tárgyalások és az együttműködés ellen lépnek fel. Dénes Tamás, a Magyar Rezidensszövetség korábbi elnöke már tavaly februárban sztrájkot akart szerveztetni, ezért keresett fel, októberre pedig egyenesen országos sztrájkról beszélt" – nyilatkozta Cser a lapnak.

A Magyar Idők szerint az elnök szavai alátámaszthatják lapuk információját, amely szerint a Dénes Tamás által is szorgalmazott őszi országos sztrájk, amelyhez többek közt a Szűcs Viktória vezette Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete is csatlakozott volna, egyértelműen a kormány gyengítését, akár megbuktatását lett volna hivatott elérni, amit az illegális bevándorlási hullám és annak pozitív kormányzati intézkedései miatt halasztottak el talán épp tavaszra.

Rezidensek: Rágalom

Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Reszasz ezt az állítást cáfolta, és egyenesen „rágalomnak" nevezte. „Határozottan tiltakozunk minden olyan kijelentés ellen, miszerint tevékenységünk »hatalmi játszma«, amely során a »kormány gyengítését, megbuktatását« tűztük ki célul" – írják a rezidensek. Közleményükben azt is kifejtik, hogy a Reszasz „egy pártpolitikától független, az egészségügyben dolgozók, illetve betegeink érdekeit képviselő szervezet, amelynek egyetlen célja egy élhető, fenntartható, korrupciómentes egészségügy megteremtése".

Annak is hangot adtak, nem titkolt szándékuk, hogy amennyiben a tárgyalásos módszerekkel nem sikerül a céljaikat elérni, minden jogszerű érdekvédelmi eszközt (demonstráció, figyelemfelkeltő akciók, munkabeszüntetés) igénybe fognak venni.

„Nem ülünk fel a provokációknak"

A közleményükben arra is kitérnek, hogy céljaik megvalósításához szeretettel várják tagjaik közé „azokat az egészségügyben dolgozókat, akik valódi, cselekvő érdekvédelmi tevékenységet szorgalmaznak, valamint örömmel fogadjuk a céljainkkal azonosuló civilek támogató tagságát". Az összefogáshoz várják továbbá az ágazatban már jelen lévő érdekvédelmi szervezetek csatlakozását is.

Hangsúlyozták azt is, hogy nem ülnek fel a provokációknak, „mert meglátásunk szerint itt az ideje, hogy a széttagolt, megosztott magyar egészségügy egységesen tudjon a saját érdekéért kiállni. Mélységesen elítélünk minden olyan cselekedetet, ami az összefogás helyett inkább széthúzáshoz, megosztáshoz vezet" – áll a kommünikében.

Mint írják, céljaik eléréséhez partnerként és nem leváltandó rezsimként tekintenek az egészségügyi vezetésre, illetve a mindenkori magyar kormányra. „Bízunk benne, hogy a döntéshozók jó szándékunkat látván nem ellenfélként, hanem tárgyaló partnerként kezelnek majd minket, hiszen azonos érdekek mentén szerveződünk, mindannyiunk közös célja Magyarország egészségügyének rendbetétele."

Forrás: mno.hu