A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nem vesz részt a kormány által szervezett köznevelési kerekasztal tárgyalásain - közölte Mendrey László, a szervezet elnöke hétfőn, Budapesten.

A PDSZ XII. kongresszusa után megtartott sajtótájékoztatón Mendrey László hangsúlyozta: a szervezet nem tartja legitimnek a köznevelési kerekasztalt, mivel annak munkájában túlnyomó többségben kormánytól függő, kormány közeli szervezetek vesznek részt. Hozzátette: a PDSZ nem kíván „díszellenzékként" jelen lenni a tárgyalásokon.

Mendrey László szólt arról is, nem lát más megoldást arra, hogy a kormány „észhez térjen", mint a sztrájkot. A hatékony sztrájk érdekében szükséges legalább a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a PDSZ együttműködése, ezért a kongresszus ismételten megfogalmazott egy felhívást, hogy „nyissák össze a PSZ, illetve a PDSZ sztrájkbizottságát", továbbá azt kérik a PSZ-től, mondja fel a 2013. évi sztrájkbizottsági megállapodást és az abban foglalt moratóriumot, amely szerint ameddig tárgyalnak a kormánnyal, addig nem hirdetnek sztrájkot.