Visszaállíttatná a kötelező kamarai tagságot a cégek és a magánszemélyek részére egyaránt a Személy-, Vagyonvédelmi és Magán­nyomozói Szakmai Kamara – jelentette Valenta László, a kamara társadalmi elnöke.

Egyidejűleg kezdeményezték a 2005 óta hatályos vagyonvédelmi törvény módosítását, s külön szabályozást a magánnyomozásra. Önkéntes alapon már zajlik a vagyonvédelmi cégek auditációja, de a kamara azt szeretné, ha hosszabb távon nem működhetne olyan vagyonvédelmi cég, amelynek nincs elfogadott szakmai auditja.

A jogszabályi változtatásokat elsősorban a migráció és a terrorfenyegetettség indokolja – mondták. S bár a vagyonvédelmi tevékenység bizalmi munka, ma egyetlen megbízónak sincs pontos képe, mire képes egy cég.

Márpedig másfajta kiképzettségű, felszereltségű és öltözékű vagyonőrökre van szükség egy bank őrzésére, mint egy diákrendezvény vagy sportesemény biztosítására. De ma sehol sem ellenőrizhető, hogy egy vagyonőr mire alkalmas.

És ugyanaz igaz a cégekre is. A kamara szerint alig több mint 60 vagyonvédelmi vállalkozás képes közbeszerzésen indulni, nyilvántartásuk szerint több mint 4000 „vagyonvédelmi tevékenység végzésére is jogosult" cég van, a cégbíróság szerint pedig 8500.

Német Ferenc elnök tájékoztatása szerint a délvidéken a migráció hatására nőtt a „kereslet" a vagyonőrök iránt. Főleg az áruházak növelték a vagyonőreik számát emiatt. Máshol ugyanakkor ugyanezek a cégek vagyonőreik leépítésével spórolnak.

Egyre nehezebb azonban jól képzett vagyonőrt találni. Öt év alatt mintegy ötvenezren tűntek el a szakmából. Egy részük kiöregedett, a többség azonban feketén vagy bújtatott státuszban dolgozik. Sok cég ugyanis a vagyonőröket portásként, recepciósként foglalkoztatja, akiknek nem kell megfelelniük a vagyonőrökkel szemben támasztott szakmai és jogi követelményeknek.

A kamara a már elavult együttműködési megállapodások megújítására tett ajánlatot a Belügyminisztériumnak. Választ még nem kaptak. Persze mostanság amúgy sem túl rózsás a két szervezet viszonya. A BM állami feladatokat adott át a kamarának az elvégzésükhöz szükséges források nélkül, majd amikor ezt a szervezet szóvá tette, hatósági ellenőrzést rendeltek el a kamaránál.

Forrás: Népszabadság