Bár a fejlesztési minisztérium alá tartozó állami cégek közül eddig egyedül a MÁV vezérének, Dávid Ilonának a bérét emelték meg 2 millió forintról 5 millió forintra, Fónagy János szerint az üzleti tervek elfogadása után máshol is lehet fizetésemelés.

Ez viszont feltételezhetően leépítéseket hozhat magával, az NFM államtitkára szerint ugyanis a folyamatban alapelvárás, hogy az új javadalmazási rendszer alkalmazása többlet költségvetési forrás bevonásával nem járhat és a személyi jellegű kifizetések mértéke nem emelkedhet.

Logikusan tehát csak úgy tudnak emelni, ha közben csökkentenek is, praktikusan ez leépítéseket szokott jelenteni. Fónagy a szocialista Tóth Bertalan írásbeli kérdésére válaszolva elárulta, hogy az NFM alá tartozó állami cégeknél eddig csak a MÁV-nak van elfogadott üzleti terve az évre, de március végéig várhatóan mindenhol lesz majd.

Az államtitkár válaszában azt írta, hogy az érdekképviseleti szervekkel és az érintett minisztériumokkal a bértárgyalások lefolytatása, illetve a bérmegállapodások megkötése, valamint a társaságok által kezdeményezett bérkorrekciós igények elbírálása jellemzően az első negyedévében valósul meg. A tavalyi tervet pedig, miszerint az állami cégvezetők fizetését milliókkal meg kell emelni, elkezdték végrehajtani, de ez első körben még csak a MÁV-nál történt meg.

Forrás: Index