Az oktatási intézményekben nem pedagógus munkakörben dolgozók is pontokba szedték a követeléseiket. Megalázó béreket kapnak, melyek ráadásul 2008 óta nem változtak – olvasható az ATV weboldalán.

A tanárok után a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő dolgozók is pontokba szedték követeléseiket. Az oktatási intézményben, nem pedagógus munkakörben dolgozók azonnali bérrendezést követelnek, ugyanis lassan 8 éve egy fillérrel sem emeltek az amúgy is megalázóan alacsony bérükön.

Nem akarják megérteni a tanárokat

Ahogy arról portálunk is beszámolt, Orbán Viktor a tavaszi ülésszakot megnyitó napirend előtti beszédében többször is érintette a pedagógusok ügyét. A miniszterelnök többek között arról beszélt, hogy átszámoltatta a sztrájkbizottság 25 pontos követelését, és arra jutott, hogy az 18 százalékos béremelési igényt tartalmaz. Hozzátette: ezt ugyan nem vitatja el, „de ebben a pillanatban ez nem lehetséges", ilyen mértékű fizetésemelés, ezért arra kéri a pedagógusokat, hogy „ne helyezzék a kormányt bérnyomás alá".

A miniszterelnök kijelentései ledöbbentették a pedagógusokat és szakszervezeti vezetőket. Galló Istvánné az atv.hu-nak arról beszélt, hogy bár joggal kérhetnék a pedagógusok bérfejlesztését, nem teszik. A Pedagógusok Szakszervezete elnöke portálunknak egyértelműen kijelentette, hogy a sztrájkbizottság 25 pontos követelésében nincs szó bérkövetelésről, egyedül az oktató-nevelő munkát segítőknek kérik a fizetésemelését.

Hasonlóan nyilatkozott Mendrey László is, aki hangsúlyozta, hogy semmilyen bérnyomást nem akarnak a kormányra helyezni. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szintén arról beszélt lapunknak, hogy – bár követelhetnék a tanárok a fizetésemelést - jelenleg a nem pedagógus munkakörben dolgozók bérfejlesztését szeretnék elérni.

Ezt Pilz Olivér is megerősítette, aki szerint eddigi nyílt leveleikben rendre tisztázták, hogy nem a saját fizetésük emeléséért küzdenek. A miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke portálunknak leszögezte: az oktató-nevelő munkát segítők olyan megalázó fizetéseket kapnak, hogy az bérfeszültségeket eredményez az iskolákon belül.

Aláírást gyűjtenek

A nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkatársak a miskolci Hermann Ottó Gimnáziumhoz hasonlóan aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy így hívják fel a figyelmet elkeserítő helyzetükre. Az iskolatitkárok, pedagógiai asszisztensek, rendszergazdák, egyéb technikai dolgozók, valamint iskolán kívül óvodai, bölcsődei dolgozók kezdeményezéséhez már több mint 3100-an csatlakoztak.

Az érintettek most eljuttattak egy nyílt levelet az atv.hu szerkesztőségéhez, melyben azt írják:

a február 3-án megtartott szakszervezeti tüntetésen ők is szerették volna felolvasni a követeseiket, erre azonban nem volt lehetőségük.

Az ugyan nem derül ki, hogy miért, azt azonban hozzátették, a pedagógusok és a szakszervezetek is egyetértenek a bértábla rendezésével és a fizetésük emelésével.

Külön köszönjük Sándor Mária ápolónőnek, a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság képviselőjének, hogy meghallotta kérésünket és ígéretéhez híven szót emelt méltatlan helyzetünk rendezése érdekében – írják a levélben.

Élet 85 ezer forintból

Az érintett dolgozók szerint tarthatatlan, hogy egy kezdő szakmunkás ugyanannyi bérért dolgozik, mint egy 40 éves munkaviszonnyal, középfokú, felsőfokú végzettséggel rendelkező munkavállaló. Ez átlagosan bruttó 129 ezer forintot jelent. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a közoktatás átszervezésével nem csak a munkájuk mennyisége változott, hanem a munkakörük is kibővült. „Fizetésünk nem áll arányban a megnövekedett munkával és felelősséggel!" – írják.

Kanász Erika egy nyolcadik kerületi oktatási intézményben iskolatitkár. A 61 éves hölgy elmondása szerint nagyon régóta dolgozik ebben a pozícióban, fizetése mégis megalázóan kevés.

„A bérjegyzékem szerint ebben a hónapban az emelt pénzem 85 ezer 55 forint lett. Ez a nettó fizetésem, amit hazaviszek" – mesélte az iskolatitkár atv.hu-nak. Hozzátette: amióta a Klik-hez tartozik az iskola, azóta nem fizetik ki a túlóráit, sőt, a cafetériáját is elvették.

„Egyedül élek, durván 50 ezer forint a rezsim. Ehhez jön a 10 ezer forintos bérletem, hogy Óbudáról el tudjak menni Józsefvárosba. Az összes maradék 25 ezerből meg élhetek. Ez finoman szólva is kegyetlen" – vázolta fel elkeserítő helyzetét az iskolatitkár. Pedig óriási tapasztalatot halmozott fel az évek során: ha valamilyen oknál fogva nem mennének be az iskola vezetői, a hátán is elvinné azt – állítja és fogalma sincs arról, hogy „hogyan számolták ki Orbánék a 18 százalékos bérkövetelést". Szerinte ez a szám sehogy sem jön ki.
 
   Az iskolatitkárok által megfogalmazott nyílt levéllel kapcsolatban annyit mondott: van a Facebookon egy zárt csoportjuk, ahol egymásnak panaszkodtak a nem pedagógus munkakörben dolgozók.

„Mindenki csak lázadozott, amikor az egyik kolléganőmnek eszébe jutott, hogy írjunk mi is egy nyílt levelet, mert ezt már nem lehet kibírni"– mesélte az elkeseredett iskolai dolgozó.

Nélkülük nem megy

Az oktató-nevelő munkát segítők a nyílt levélben felhívják a figyelmet arra, hogy a pedagógus munkát közvetlenül segítők, technikai dolgozók, óvodai dajkák nélkül épp úgy nem működik az iskola, vagy óvoda, mint pedagógus vagy óvónő nélkül. „Nem csak pedagógusok dolgoznak az iskolákban, és nem csak óvónők vannak az óvodában" – írják, hozzátéve, hogy sokan egy-egy gyerekmosoly miatt maradunk a pályán. „Mi a gyerekekért, szülőkért, a pedagógusokért dolgozunk, közben meg a saját gyerekeinknek nem tudjuk biztosítani a megfelelő és elvárható oktatást, mert nincs miből."

Íme a nem pedagógus munkakörben dolgozók elkeseredett követeléseinek teljes listája:

- 2008. óta egy fillér béremelést nem kaptunk! A cafetériát elvették!
- Siralmas és megalázó a bérünk!
- Igazságtalan, feszültséget generáló, megalázó!
- A közoktatás átszervezésével nem csak a munkánk mennyisége változott, hanem a munkakörünk is kibővült!
- Fizetésünk nem áll arányban a megnövekedett munkával és felelősséggel!
- 2003-ban több volt a jövedelmünk, mint most!
- Szégyelljük kimondani mennyi a keresetünk!
- TISZTESSÉGES BÉREZÉST SZERETNÉNK VÉGRE!
- Tarthatatlan, hogy egy 40 éves munkaviszonnyal, közép- és felsőfokú végzettséggel rendelkező munkavállaló ugyanannyi bérért dolgozik, mint egy kezdő szakmunkás. Nem beszélve a felelősségről! Nyugdíj előtt álló korosztály ne annyit keressen, mint egy pályakezdő! 40 éve dolgozunk annyiért, mint aki két éve!
- Szégyen, hogy az oktatást segítő közalkalmazott, akinek nem pedagógus végzettsége van, ugyanabban a munkakörben akár bruttó 100.000.-Ft-al visz haza kevesebbet, mint a pedagógus végzettségű kollégája – ugyanazért az elvégzett munkáért!
- A KLIK-es közalkalmazott és az önkormányzati közalkalmazott között miért kell különbséget tenni?
- Alacsony bér, nincs egzisztencia, nincs fejlődési- és előrelépési lehetőség, nincs elismerés! Napi szintű a megalázás! Ezen sürgősen változtatni kell!
- A pedagógus munkát közvetlenül segítők, technikai dolgozók, óvodai dajkák nélkül épp úgy nem működik az iskola, vagy óvoda, mint pedagógus vagy óvónő nélkül! Nem csak pedagógusok dolgoznak az iskolákban, és nem csak óvónők vannak az óvodában!
- Sokan egy-egy gyerekmosoly miatt maradunk a pályán. Jó lenne, ha a jövő nemzedékét nem csak szeretetből kelljen ellátnunk. Mi is bérből és fizetésből élünk!
- A tisztességes megélhetést mi is megérdemeljük! Tisztességes munkáért tisztességes bért adjanak!
- Szeretjük a munkánkat, de ha meg lehetne élni belőle, még jobban szeretnénk!
- Mi a gyerekekért, szülőkért, a pedagógusokért dolgozunk, közben meg a saját gyerekeinknek nem tudjuk biztosítani a megfelelő és elvárható oktatást, mert nincs miből!
- Szívvel-lélekkel, elhivatottsággal végzett munkáért – elkeserítő, megalázó, szánalmas bért kapunk!
- Egy iskola jó működéséhez elengedhetetlen a nevelő és pedagógus munkát közvetlen segítők, technikai dolgozók munkája! Úgy gondoljuk – és tudjuk -, hogy a tanulók, tanárok hatékony munkáját nagymértékben segítjük!
- A pedagógusoknak nem csak „krétára" van szüksége! A nyugodt környezethez az iskolatitkárok, rendszergazdák, pedagógus asszisztensek, technikai dolgozók odaadó munkájára, megbecsülésére is! Ők is a gyermekekért dolgoznak, nem csak a pedagógusok!
- Szeretnénk, ha a tanárok mellett a NOKS-osok, takarítók, udvari munkások, konyhai dolgozók, portások, gyermekfelügyelők, könyvtárosok, óvodai dajkák, bölcsődei dolgozók munkáját is értékesnek tartanák annyira, hogy mind erkölcsi-, mint anyagi szempontból elismerjék!
- Követeljük, méltatlan helyzetünkön azonnal változtassanak, az igazságtalan, semmitmondó, feszültséget generáló 2008. évi bértáblát pedig soron kívül dolgozzák át!

Forrás: ATV