Tárgyaljanak, és ne zsarolják a kormányt a gyerekekkel, mert ez nem tisztességes dolog - üzente a pedagógusoknak tegnap Lázár János. A Miniszterelnökség vezetője az alternatív szerveződések résztvevőit arra kérte, vegyenek részt a Köznevelési Kerekasztal ülésén, ne utasítsák vissza a kabinet ajánlatát. Megismételte: a közoktatásban jelenleg nincs lehetőség újabb 15-20 százalékos béremelésre és a szülőknek is odaszúrt amikor közölte, „még nem kértem arra a gyerekemet, hogy sztrájkoljon” – írja a Népszava.

Nem fognak engedni, „gyerekkel zsarolni a kormányt munkahelyi viták érdekében, nem igazságos, a gyereknek fognak kárt okozni" - fogalmazott Lázár János szokásos Kormányinfóján tegnap. A Miniszterelnökség vezetője szerint a kabinet nyitott a konstruktív együttműködésre és az alternatív szerveződéseket arra kérte, vegyenek részt a Köznevelési Kerekasztal ülésén, „ne utasítsák vissza, a kormány tárgyalni akar a szakszervezetekkel". A munkaszervezéssel és munkatartalommal való viták előtt nyitva áll a kapu. A cél, hogy az iskolából kijövő gyerekek minél versenyképesebb tudással rendelkezzenek - állította.

A sztrájkot és a tüntetést a miniszter fontos véleménynyilvánítási formának ítélte, de hangsúlyozta: megegyezni csak tárgyalóasztalnál lehet. Idézte Galló Istvánnénak, a Pedagógusok Szakszervezete elnökének egy 2009-es nyilatkozatát, amely szerint a pedagógus hivatás és a gyermekek iránti elkötelezettség kizárja a sztrájkot. Közölte, „az érzelmeket megértem, a fölháborodást is, hiszen két kisgyermekem van. Látom, a pedagógusok milyen problémákkal küzdenek". Ennek ellenére Lázárnak eszébe sem jutott, hogy arra kérje a gyermekét: sztrájkoljon. Szerinte ugyanis eddig konszenzus volt abban, hogy a politikát nem viszik be az iskolákba.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) sem hibátlan - ismerte el Lázár, ám világossá tette, az állami fenntartói jog megkérdőjelezhetetlen. Elismerte, a központnak 17 milliárd forintnyi kifizetetlen számlája van. Lázár szerint a Klik szervezeti egységében lévő hiányosságokat személyi változással nem lehet megoldani. A probléma az, hogy az állam az összes iskola fenntartását átvette az önkormányzatoktól, ám a működtetésüket még nem szervezte meg kellőképpen. A központ működéséhez pénz kell, de a legfontosabb kérdés, hogy milyen az oktatás színvonala, mert 2012 folyamatosan romlik a gyerekek teljesítménye.

Megtudtuk, a kormány jövő szerdai ülésén értékeli az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a pedagógusszervezetek között folyó tárgyalások eredményét. Az is kiderült, hogy az ingyenes tankönyvek megmaradnak, „a tankönyvlobbi számára nem tesz engedményeket a kormány", még akkor sem, „ha a tankönyvlobbi pedagógusok keresztül nyilvánul meg". A kancelláriaminiszter kérdésre válaszolva közölte, nem lát politikai koncepciót abban, hogy a Klik zuglói tankerületi vezetője adatokat kért be a Teleki Blanka Gimnázium igazgatójától, amelyeket fél nap alatt kellett volna elküldeni. Ha léteznek a dokumentumok, miért kellene több idő benyújtani azokat -tette fel a kérdést Lázár, majd azt javasolta, Pukli István beszéljen a főnökével, és rendezzék egymás között a dolgot.

A Független Diákparlament egyébként ma szolidaritási megmozdulást szervez a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója mellett, akit arra szólított fel a Klik tankerületi vezetője, hogy számoljon be: milyen körülmények között mentek el tüntetni Miskolcra az iskola tanárai. „Mutassuk meg mi is, akár diákként, szülőként vagy tanárként, hogy nem félünk, nem engedünk követeléseinkből! Menjünk mindannyian a Teleki Blanka Gimnázium elé és egy szál fehér virággal fejezzük ki támogatásunk Pukli István és azon iskolák felé, akik azért nem írhatták alá a Herman Ottó Gimnázium által kezdeményezett levelet, mert félnek" - írták Facebookon, arra szólítva: mutassák meg együtt: nem félnek. Virágokat reggel 8 órától, este 6 óráig lehet vinni a gimnázium elé, a délutáni beszéd után pedig a résztvevők egyperces csenddel jelzik majd szolidaritásukat az igazukért küzdő diákok, tanárok, sőt az egész oktatás helyzete mellett. Eközben egyre többen csatlakoznak a már szimbólummá avanzsált kockásinges csoporthoz, a Facebookon gyűlnek a korábbi felsőoktatási államtitkár, Klinghammer István szavai ellen tiltakozó fotók.

Kiváló képességű, jól képzett politikus. „Ha kell, ígér, ha kell (be)hízeleg, ha kell felvilágosult és közvetlen… s ha kell, akkor manipulál, félretájékoztat, fenyeget. Ahogy ezt teszi hetek óta". Ezt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) üzente a kancelláriaminiszternek a Kormányinfón elhangzottakra reagálva. Mendrey László elnök egyetértett Lázárral abban, hogy a „gyereket felhasználni politikai célra nem tisztességes dolog". Ennek kapcsán viszont azt kérte számon, hogy a szakképzőkben a kormány jóváhagyásával „eldobható szakmunkásokat képeznek, akik a hatalom kiszolgáltatottjai. A szakszervezeti vezető szerint ha a kétgyermekes miniszter nem érti a pedagógusok elégedetlenségének okát, akkor tényleg nagy a baj. Ha nem látja, hogy a tiltakozók nem magukért, hanem a gyerekekért, a közoktatásért, az ország jövőjéért demonstrálnak, akkor „politikusi farkasvakságban" szenved. A 17 milliárdos adóssággal küzdő Klik nem hibajelzés, hanem maga a hiba - fogalmazott. Ha Lázár ezt nem érti, akkor nem „felelősen gondolkodó politikus, hanem kritikátlan kiszolgáló". Mendrey arra is figyelmeztetett, a tankönyvpiac felszabadítása nem a tankönyves lobbi, hanem a közoktatás egészének eminens érdeke.

„Ne oktasson ki bennünket Lázár János, mert épp a kormány használja fel folyton saját céljaira a gyerekeket". Ezt már a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke üzente a kancelláriaminiszternek. Galló Istvánné a Klubrádióban arra emlékeztetett, tavaly március 15-én a kormány toborzott gyerekeket a saját központi ünnepségükre, egy kormányablak átadásához óvodásokat vonultattak fel, ahol a kormány gondoskodását dicsőítő műsort adtak, és persze a határzár építésén dolgozó katonákhoz is óvodásokat és hozzá tévéseket vezényeltek ki. Arról is beszélt, hogy a múlt pénteki kormánnyal folytatott tárgyalás után ígéretet kaptak arra, a hét közepére írásos választ küldenek 25 pontjukra, ez idáig még nem jött meg. Hozzátette: nem tartja szerencsésnek, hogy a kormány a sajtón keresztül üzeni meg, miről kellene tárgyalni.

Forrás: Népszava