Elfogadta a Liga Tanács tegnap Gaskó István lemondását, így nem került napirendre az elnök menesztésére irányuló kezdeményezés. A tagszervezetek döntése alapján legkésőbb hat hónapon belül meg kell tartani a tisztújítást a konföderációnál – írja a Magyar Hírlap.

A sajtó kizárásával ült össze tegnap a Liga Tanács, a szakszervezeti szövetség legfőbb döntéshozó szerve. A Liga hivatalos közleménye szerint megköszönték az elnöki mandátumáról szerdán írásban lemondott Gaskó István munkáját – aki egyébként megjelent az ülésen, majd egy rövid beszédet követően távozott. A tagszervezetek képviselői megállapodtak, legkésőbb hat hónapon belül tisztújítást kell tartani. Az elnöki feladatokat átmenetileg a társelnökök látják el: Buzásné Putz Erzsébet, Czövek János, Fürjes József és Gál Rezső.

   Pont került tehát egy történet végére, amely tavaly májusban kezdődött, amikor Gaskó Istvánt huszonöt év után nem választották újra a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) Szolidaritás élére, s azzal folytatódott, hogy közfelháborodást kiváltó dokumentumok kerültek nyilvánosságra Gaskó „érdekvédelmi" tevékenységével kapcsolatban. A Magyar Hírlapban bemutatott luxushotelszámlák és egyéb, vitatható költekezésre utaló bizonyítékok után írtunk többek közt a kölcsönszerződésről, amelyet Gaskó István, a Liga, és Gaskó István, a VDSZSZ Szolidaritás elnöke kötött egymással, és a 2008-as székházügyletről, amelyben kettejükön kívül még Gaskó István, a VDSZSZ szövetség vezetője is részt vett.

   Tavaly őszre világossá vált, azzal, hogy már nem támaszkodhat a VDSZSZ Szolidaritásra, a Liga pénzügyileg is nehéz helyzetbe került. Idén januárban a konföderáció elnökségének tagjai levelet írtak Gaskónak, amelyben morális válságot emlegettek, „mely mindamellett, hogy nagymértékben rontja a szakszervezetek megítélését, a Liga működését is veszélyezteti. Mindezen problémákat tovább súlyosbítja az a finanszírozási válság, amelynek megoldása a Liga gazdálkodásának, működésének megújítását, az alapoktól történő újraépítését teszi elkerülhetetlenné."

   Az ezt követő elnökségi ülés napirendjén megállapították, Gaskó annak idején elnökségi határozat nélkül, tehát jogellenesen delegálta feleségét, Soós Ilonát a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriumába. Erre úgy derült fény, hogy a többi szakszervezeti konföderáció felszólította a Ligát, hívja vissza a testületből Soós Ilonát, mert ő és a Liga elnöke „sorozatosan blokkolja a kuratórium érdemi működését és döntéseit".

   A tagszervezetek egymás után adtak hangot megdöbbenésüknek, egy szakszervezeti vezető például így fogalmazott az elnökségnek küldött levelében: „mi folyik odafent?! (...) Ne csak akkor hívjuk össze a Liga Tanácsot, amikor már a fél ország rajtunk röhög." Gaskó István a január 25-i elnökségi ülésen bejelentette lemondását február 18-i hatállyal. Megtudtuk azonban, hogy húszéves tevékenységéért 4,4 millió forintos „búcsúpénzt" kap, továbbá az elnökség döntött arról, megbízási szerződést kötnek vele „érdekvédelmi és szakszervezet-politikai tanácsadásra", öt hónapra, havi bruttó nyolcszázezer forintért. Ezután hét elnökségi tag kezdeményezte Gaskó menesztését, felesége jogszerűtlen delegálása okán. Mivel azonban tegnap hivatalossá vált az elnök lemondása, nem került sor a fegyelmi okból történő visszahívásra. Azonban – amint azt lapunk elsőként megírta – szerdán az elnökség hatályon kívül helyezte a megbízási szerződésről szóló határozatot, így a távozó elnöknek valószínűleg meg kell elégednie a négymilliós „végkielégítéssel".

Forrás: Magyar Hírlap