Egérútnak nevezi az orvosok külsős foglalkoztatását a Magyar Kórházszövetség elnöke. A sajtóban megjelent, hogy egyre több a külsős orvos itthon a kórházakban. Velkey György szerint ez a tendencia a külföldi munkavállaláshoz hasonlóan kényszerpálya.

A Magyar Nemzet írt arról, hogy egyre több a külsős orvos itthon a kórházakban. Velkey György szerint ez a tendencia a külföldi munkavállaláshoz hasonlóan kényszerpálya.

   „Alapvetően orvosokról van szó, de nemcsak róluk, hanem egyre inkább műtősnőkről, intenzív terápiás szakápolókról és speciális ápolókról is. Nem teljesen új keletű jelenség, de már egyre többször kényszerülnek erre a kórházak. Leginkább olyan szakmákban létezik ez a foglalkoztatási forma, ahol olyan háttértevékenységet kell végezni, ami más munkákhoz is nélkülözhetetlen. A legtípusosabb az aneszteziológus, a sürgősségi ellátás, a gyerekgyógyászat és az ügyeleti ellátás. Ilyenkor az orvosok egy, a tevékenységet végző cég alkalmazottaiként jelennek meg" - fejtette ki Velkey György az InfoRádió műsorában.

   A Magyar Kórházszövetség elnöke hozzátette: „a díjak megállapításánál kettős szempont van; egyrészt a piaci, másrészt az ellátásfelelősségi. Az orvos, ilyen munkaviszonyban is, illetve a szolgáltató, azaz a kórház is tudja, hogy az adott szakterületet el kell látni, de kevés a pénze az intézménynek, van sokszor egy limit, amiben kénytelenek megállapodni."

  „Ez mindenkinek rossz folyamat. Olyan állapotokat kellene létrehozni, amelyben olyanok a bérek, amelyek elegendőek a kórházakba kerülő emberek közellátására, és arra állnának rá a munkatársak, hogy normál munkaidőben megfelelő életpályát tudjanak kialakítani. És az ilyen típusú „egérutak", amiből sok más is van, például a részleges külföldi munkavállalás, ágazaton kívüli tevékenységek és még sok minden más, háttérbe szorulhatnának. Az lenne a cél, hogy a kórházakban kipihent, kizárólag arra a feladatra koncentráló, megfizetett, megbecsült munkatársak tudjanak dolgozni" - hangsúlyozta Velkey György.

Forrás: InfoRádió