Péntekre összehívott rendkívüli közgyűlésén módosítja alapszabályát a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ), ezzel finisébe érkezett a fúzió: a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) beolvad a MaSZSZ-ba, így létrejön Magyarország legnagyobb szakszervezeti konföderációja – tájékoztatta a 168 Óra Online-t Székely Tamás, a MaSZSZ alelnöke.

A MaSZSZ-t 2013 decemberében alapította meg három konföderáció, az MSZOSZ, az ASZSZ és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF). Utóbbi szervezet azonban időközben úgy határozott, nem olvad be a MaSZSZ-ba.

Székely Tamás elmondta, a pénteki rendkívüli közgyűlésen – a törvényszék kérésének eleget téve – három ponton módosítják az alapszabályt, ezzel technikailag lezárul az egyesülés folyamata. Hozzátette: az MSZOSZ és az Autonómok teljes jogutódlással olvadnak be a MaSZSZ-ba.

A fúzióval Magyarország legnagyobb szakszervezeti konföderációja jön létre, mintegy kétszázezer taggal. A MASZSZ a legtöbb ágazatot tömörítő szervezet, kollektív szerződések tekintetében a legnagyobb lefedettséggel rendelkezik, a teljes versenyszférát, valamint a közszféra bizonyos területeit képviseli reprezentatívan – mondta az alelnök.

Székely Tamás egy lehetséges pedagógussztrájkkal kapcsolatban úgy vélekedett, minden szakszervezetnek kötelessége szolidaritást vállalni a sztrájkolókkal.

„Nagyon fontos dologról van szó. Most a diákoknak és a szülőknek is óriási a felelőssége, hogy a támogatást, amit a pedagógusok igényelnek – adott esetben a sztrájk idején is – megadják a pedagógus kollégáknak, mert ők csak így fogják tudni elérni az eredményeket" – fogalmazott a MaSZSZ alelnöke. Szerinte a február 13-i tüntetés azok számára is egyértelmű üzenet volt, akik eddig hezitáltak, hogy támogassák-e a pedagógusokat.

„Én arra buzdítok mindenkit, hogy ha a pedagógusok sztrájkolnak, akkor minden szülő legyen türelemmel, megértéssel, és segítse a sztrájk lebonyolítását. Most nagyon fontos, széles társadalmi csoportokat érintő kérdések miatt állnak ki a pedagógusok, fontosabb dolgok miatt, mint a bérük vagy a juttatásaik" – mondta Székely Tamás.

Forrás: 168 óra