Várhatóan elfogadják a Liga Szakszervezetek mai tanácsülésén Gaskó István lemondását, így az eddigi elnök megkaphatja a távozásával járó összesen csaknem 12 millió forintot. Több elnökségi tag a lemondás helyett fegyelmivel menesztette volna az elnököt, aki így elbukná a pénzt, de a jelek szerint ez a javaslat nem jut el szavazásig – írja az mno.hu.

Egy nappal azelőtt, hogy a Liga Szakszervezetek legfőbb döntéshozó testülete, a Liga Tanács mai ülésén döntést hozott volna az eddigi elnök, Gaskó István visszahívásáról, illetve menesztéséről, az elnök maga jelentette be hivatalosan is távozását a posztról. Gaskó István ugyan már idén január végén jelezte, hogy húsz év után nem folytatja tovább elnökként, de a lemondásról szóló irat információink szerint csak tegnap érkezett meg a szakszervezethez, és abban az elnök tegnapi, azaz 17-i hatállyal köszönt le. Épp a mai tanácsülésen menesztették volna – hét elnökségi tag kezdeményezésére – a konföderáció alapszabályának súlyos megsértésére hivatkozva.

A tét nem kicsi, hiszen Gaskó Istvánnak mintegy 12 millió forintja bánhatja, ha a lemondás helyett menesztik a posztról. Az összegről nemrég a Magyar Időknek az elnök úgy nyilatkozott: „a Liga szabályaiból ered, hogy ha valaki két évig tisztségviselő, akkor egyhavi sétálási pénzt kap, ha nem az ő hibájából szűnik meg a mandátuma. Én majdnem húsz éve vagyok a Liga elnöke, és lemondással távozom, nem hívtak vissza, ebből következően kilenchavi juttatás jár. Az összeg másik része pedig egy tanácsadói felkérés".

Ma döntenek

Az említett hét elnökségi tag a lemondás helyett fegyelmivel menesztette volna Gaskó Istvánt. Ezt azzal indokolták korábbi javaslatukban, hogy az elnök jogszerűtlenül delegálta a feleségét az Erzsébet-programokat működtető Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) kuratóriumába. Az elnökségi tagok szerint Soós Ilona delegálásáról a Liga elnöksége annak idején döntést „sem elnökségi ülés keretében, sem írásban, sem távkonferenciára alkalmas kommunikációs eszköz igénybevételével nem hozott". Gaskó István viszont az említett interjúban visszautasította, hogy megsértette volna a szervezet alapszabályát.

Lapunknak tegnap Mendrey László, a PDSZ elnöke, a Liga elnökségi tagja – aki egyike volt a hét kezdeményezőnek – azt mondta: a lemondás elfogadásáról ma dönt a Liga Tanácsa. Szerinte azt jó eséllyel elfogadhatják, ebben az esetben viszont nem is kerül terítékre a visszahívásról szóló kezdeményezés. Ez pedig azt jelenti, hogy engedik Gaskó Istvánnak az elegáns távozást, és számolhat a 12 millióval.

Forrás: mno.hu