Az országos tanártüntetések után beindult az állami nyomozógépezet, elsőként a közoktatási rendszert keményen kritizáló Teleki Blanka Gimnázium igazgatóját vették célba. Az intézményfenntartó Klik azért indított nyomozást, mert a február 3-i országos demonstrációk napján néhány óra elmaradt az iskolában. Csakhogy órák maradtak el az ugyanazon a napon megtartott Klik-fórumok miatt is, egy iskolában pedig, ahová politikai erőből neveztek ki igazgatót az iskolai közösség tiltakozása ellenére,  folyamatos az óraelmaradás - ez azonban a Kliket már nem érdekli – írja a Népszava.

Vizsgálatot indított a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) az orbáni oktatáspolitikát élesen kritizáló budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója ellen: a XIV. kerület tankerületi vezetője e-mailben utasította Pukli Istvánt, hogy küldjön be a hivatalba dokumentumokat egyebek mellett arról, hogy a február 3-i miskolci tanártüntetés miatt - amelyen a Teleki igazgatója és több tanára is részt vett - elmaradt órák pótlásra kerültek-e. A Klik várja az igazgató beszámolóját arról is, milyen körülmények között mentek a tanárok tüntetni, és hogyan tájékoztatták a szülőket a részvételről, illetve arról, hogy az iskola támogatja az országos tiltakozóhullámot kirobbantó Miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestületének nyílt levelét - amelyet egyébként már több mint 34 ezren írtak alá a tanitanek-com weboldalon, és a támogató csoportok, tantestületek száma is elérte a 900-at.

Nem véletlen, hogy az állami gépezet első körben épp Pukli Istvánt pécézte ki magának: egy állami intézmény vezetőjeként ő az egyik leghangosabb rendszerkritikus, akinek - saját bevallása szerint - már korábban is meggyűlt a baja a tankerület vezetésével, hiszen véleményét sosem rejtette véka alá. Az iskolaigazgatóknak ráadásul megtiltotta a Klik, hogy oktatási ügyekben szabadon nyilatkozhassanak, erre csak külön engedéllyel lenne lehetőségük, ám Pukli enélkül is hallatja a hangját. Az állami fenntartó igen rövid határidőt szabott meg a kért dokumentumok beküldésére: az igazgató kedd délelőtt 11 órakor kapta kézhez a levelet, a tankerület vezetője, Mogyorósi Attila pedig már aznap délután négykor az asztalán - jobban mondva e-mail fiókjában - szerette volna látni a dokumentumokat.

Pukli válaszlevelében jelezte, ilyen rövid határidővel nem tudja teljesíteni a követeléseket, hiszen intézményvezetőként órákat látogat, értekezleteken vesz részt, saját tanórái is vannak, ráadásul a Klik olyan dokumentumokat is követel - mint például a szülői értekezletekről készült jegyzőkönyv -, amelyek nem is léteznek. Az igazgató kedden haladékot kért, de mindössze egyetlen napot kapott. Pukli lapunknak azt mondta: szerda délelőtt ismét kemény hangú levelet kapott a Kliktől, amelyben azt követelte a tankerületi vezető, hogy a dokumentumokat aznap délután két óráig küldje be - erre azonban tegnap sem került sor. „Úgy tűnik, a tankerület azt várja tőlem, hogy dobjam félre intézményvezetői feladataimat csak azért, hogy azon nyomban a rendelkezésükre álljak. Holott sokkal egyszerűbb lenne, ha valaki a hivatalból bejönne az iskolába, és itt helyben tájékozódna, ám ez részükről fel sem merül" - mondta Pukli, hozzátéve: a tüntetés miatt 1-2 tanórát halasztottak el, amit folyamatosan pótolnak.

Mogyorósi közérdekű bejelentéssel indokolta a vizsgálat megindítását levelében, amely Szüdi Jánoshoz is eljutott. A Pedagógusok Szakszervezetének jogásza lapunknak elmondta: a kialakult helyzet jól mutatja, milyen az, amikor egy iskola egy hivatal részévé válik. „Nehéz elhatárolni, hogy mi a jogszerű és mi a jogszerűtlen. A hivatal vezetőjének van utasítási joga, még akkor is, ha több utasítása értelmetlen, a megadott határidő pedig teljesíthetetlen" - mondta. Ugyanakkor rámutatott: a tankerületi vezető levelében azt írja, hogy a köznevelési törvény vonatkozó paragrafusai alapján vizsgálódik, ám mivel a vizsgálat közérdekű bejelentés miatt indult, a szóban forgó ügyben a közérdekű bejelentésekről szóló törvény rendelkezései a mérvadóak. A köznevelési törvényre tehát hiába hivatkozik Mogyorósi, annak rendelkezései itt nem alkalmazhatóak.

A vizsgálathoz ráadásul magát a bejelentést - a bejelentő adatai nélkül - is meg kellene ismerni, erre azonban Pukli István nem kapott lehetőséget. A törvény azt is kimondja, hogy a bejelentés kivizsgálására 30 nap áll rendelkezésre, ez pedig Szüdi szerint nem teszi indokolttá, hogy a dokumentumokat néhány óra alatt kelljen beküldeni. „Annak, hogy ezt mégis ilyen módon intézik, nyilván valamilyen retorziós törekvés az oka" - véli Szüdi. A Teleki igazgatója a tankerületnek küldött válaszlevelében azt is nyomatékosította, hogy a miskolci tüntetés alkalmával gyülekezési és a véleménynyilvánítási jogával élt, és ha emiatt joghátrány éri, ő is megteszi a szükséges jogi lépéseket.

A Klik azonban nem minden esetben ennyire szigorú. Mint ismert, a február 3-i országos tanártüntetésekkel szinte egy időben tankerületi fórumokat tartottak, amelyek miatt ugyancsak tanórák maradtak el. Erre Szalayné Tahy Zsuzsa, a Szent István Gimnázium informatikatanára szerdán nyílt levélben hívta fel Mogyorósi Attila figyelmét. „Tájékoztatom, hogy az óra elején a diákokkal megbeszéltem, mi lesz a feladatuk és magukra hagytam őket azzal, hogy a Klik fórumán leszek a szomszédban, ha lehet, ne keressenek. A tanórát az elektronikus naplóba bejegyeztem megtartott óraként, egy megjegyzéssel. Eldöntheti, hogy tanítottam-e vagy sem, dolgoztam-e vagy sem. Úgy gondolja-e, hogy a fórumra meghívott vagy sem" - írta, azt javasolva a tankerületi vezetőnek, hogy „nézzen a tükörbe és döntse el, hogy egy rendszer becstelen kiszolgálója vagy a XIV. kerület oktatásáért tenni akaró ember szeretne-e lenni."

Az informatikatanár arra is emlékeztette Mogyorósit, hogy a jelenlegi rendszerben úgy helyettesítik a beteg tanárokat, hogy a helyettesítő kolléga órabérét „elnyeli" a Klik. „És ez még nem minden. Önnek semmit nem jelent, hogy a tankerületében év közben mennek kollégák nyugdíjba úgy, hogy helyettesítésükre semmilyen mód nincs? Ön azt számolgatja, hogy hány óra maradt el a Telekiben február 3-án délután, azt nézi, hogy mikor fogják ezeket az órákat pótolni? Ön nem tud számot adni arról, ki és hogyan fogja megtartani a beteg vagy nyugdíjba menő kollégák óráit, hova lesz a státuszuk, hova lesz a rajtuk megspórolt bértömeg" - írta.

A Teleki Blanka Gimnázium igazgatójának vizsgálata nem az első eset, hogy a Klik nyomást gyakorolna a rendszerrel elégedetlen pedagógusokra, a közoktatás rendszerszintű problémáit összefoglaló miskolci hermanos levél nyilvánosságra kerülése után - bár ezt az oktatási kormányzat határozottan cáfolta - több tanár is azt állította, figyelmeztetést kapott „föntről", hogy ne támogassa a tiltakozókat, különben baj lesz. Elterjedt a híre annak is, hogy a Klik vizsgálódik azok után a tanárok után, akik névvel is kiálltak miskolci kollégáik mellett. A tanitanek.com weboldal üzemeltetői is jelezték, több olyan megkeresést is kaptak az aláíróktól, hogy inkább vegyék le támogató szignójukat. Úgy tudni, az állami iskolafenntartó több tantestületnek is megtiltotta, hogy nyilvánosan álljon ki a hermanos kezdeményezés mellett.

Ám ezen felül is voltak érdekes húzásai a Kliknek. Emlékezetes: épp Miskolcon történt, hogy a pedagógus-életpályamodell bevezetése után több tanár kevesebb fizetést kapott, mint amennyit eredetileg a szerződésben meghatároztak nekik, mert mint rendőrségi nyomozás után kiderült, a Klik utólag módosított a szerződéseken; hiába volt az egyik tanárnak egyetemi végzettsége - és az eredeti szerződésben az e szerinti bér meghatározva - a módosított szerződés szerint már kevesebb pénzt kapott, mert a Klik szerint az illetmény a munkakörhöz előírt végzettséghez igazodik, nem pedig a valós végzettséghez - írta még 2014-ben a VS.hu. Az ügyben végül azért nem lett okirat-hamisítási botrány, mert a Klik csak „korrigálta" az adatokat.

Az is már több alkalommal kiderült, hogy a Klik visszaél hatalmával, a helyi közösségek véleményét pedig semmibe veszi. Ilyen ügy volt a Budai Nagy Antal Gimnázium új igazgatójának tavalyi kinevezése körüli botrány: Manolovitsné Erdőközi Orsolya kinevezését a tanári kar, a diákok és a szülők is elutasították, ennek ellenére mégis őt ültették az igazgatói székbe (mint kiderült, Manolovitsné az ex-köznevelési államtitkár Czunyiné Bertalan Judit barátnője). A szülői választmány több alkalommal is jelezte, hogy az iskolában már-már tarthatatlan állapotok uralkodnak, az új igazgató alig kommunikál a tanári karral, a helyettesítések szakmaiatlanok, átgondolatlanok. „Továbbra is nagyon jelentős az elmaradó és a nem szaktanári helyettesítések száma: 2015 novemberében csaknem 230 órában nem tartottak érdemi órát a diákoknak, csak az egyik érettségiző osztályra 17 tanóra jutott. Ez fél tanítási hétnek megfelelő óraszám" - jelezték közleményükben a szülők. A Klik azonban ebben az esetben nem indított vizsgálatot az igazgató ellen.

Újabb tüntetések és sztrájk is lehet

A Teleki Blanka Gimnázium igazgatója elképzelhetőnek tartja, hogy március 15-én a tiltakozó tanárok újabb országos demonstrációval adnak hangot elégedetlenségüknek, ha addig nem sikerül megegyezni a kormánnyal a közoktatás alapoktól kezdődő újragondolásáról. Pukli István erről a Civil Közoktatási Platform keddi alakuló ülésén beszélt újságíróknak. A Platformon csaknem ötven szakmai és civil szervezet vett részt, illetve megjelent a két nagy pedagógus szakszervezet elnöke is. A Platformhoz csatlakozó szervezetek képviselői megállapodtak, hogy három munkacsoportot hoznak létre: egyet „a különböző tiltakozó akciók összehangolása és koordinációja érdekében", egyet „az akut problémák gyors megoldását célzó azonnali követelések összegzett listájának elkészítésére", egyet pedig „egy hosszú távú alternatív közoktatási stratégia, valamint egy közoktatási és szakképzési törvénytervezet megalkotására."

A megjelent szervezetek képviselői kijelentették, hogy jelenlegi formájában bojkottálják a kormány által összehívott köznevelési kerekasztalt - amelyre többségében az államhoz és a Fideszhez köthető, a közoktatás kérdéseiben alig érdekelt - szervezeteket hívtak meg, ugyanakkor hangsúlyozták: „a csatlakozó szervezetek kinyilvánítják érdekeltségüket a kormánnyal folytatott nyílt, minden érdekelt bevonásával zajló tárgyalásokban." A Pedagógusok Sztrájkbizottsága is tárgyal az Emberi Erőforrások Minisztériumával, 25 pontos javaslatuk elfogadására vagy elutasítására a jövő hétig kapott időt a kormányzat. A sztrájkbizottság közben már egy országos pedagógussztrájk előkészületeinek megszervezésébe is belekezdett.

Tüntetni fognak a diákok is a Teleki Blanka Gimnázium igazgatójáért: a Független Diákparlament péntekre hirdetett demonstrációt az iskola elé. „Mutassuk meg mi is, akár diákként, szülőként vagy tanárként, hogy nem félünk, nem engedünk követeléseinkből! Menjünk mindannyian a Teleki Blanka Gimnázium elé és egy szál fehér virággal fejezzük ki támogatásunk Pukli István és azon iskolák mellett, akik azért nem írhatták alá a Herman Ottó Gimnázium által kezdeményezett levelet, mert félnek. Találkozzunk pénteken a Teleki Blanka Gimnázium előtt és mutassuk meg együtt, hogy mi nem félünk!" - írták.

Klinghammer István, a Fidesz volt felsőoktatási államtitkárának kijelentésére reagálva - miszerint „pipa" szokott lenni a borotválatlan, kockás inges grasszáló tanárokra - tanulók egy csoportja „Diákok a kockásingért" elnevezésű Facebook-eseményt is létrehozott, amelyhez mind többen csatlakoznak. Itt arra kérik diáktársaikat, hogy ugyancsak pénteken kockás ingben menjenek iskolába, hogy megmutassák, kiállnak tanáraik mellett. „Most rajtunk a sor" - írták. Úgy tűnik azonban, hogy erre nem kell péntekig várni, a közösségi oldalt egyre több olyan kép lepi el, amelyen egész osztályok láthatóak kockás ingben, aki teheti, borostával.

Kérdéseink a Klikhez

Az alábbi kérdésekkel fordultunk tegnap a Klik sajtóosztályához délután 5-ig választ várva:

1. Milyen jogszabály vagy belső utasítás alapján kell jegyzőkönyvet vezetni a szülői értekezleteken, és mióta, ennek milyen formában kell elkészülnie, kivel kellene aláíratni?

2. Ha valamilyen külső körülmény, például a gázszolgáltatás kikapcsolása vagy az iskolabusz kimaradása miatt elmarad a tanítás az iskolában, jogában áll-e az intézmény igazgatójának, hogy önállóan jelölje ki azt a napot, amikor pótolhatók az elmaradt órák?

3. Milyen esetekben nincs a pótlásra jogosítványa az igazgatónak?

4. Az Alaptörvényben rögzített gyülekezési jog korlátozható-e a Klik véleménye szerint?

5. Célja-e a Kliknek, hogy fegyelmi eljárást indítson Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója ellen és ha igen, milyen indokkal?

Lapzártáig nem kaptunk választ.

Forrás: Népszava