Öt-tízezer ember kerülhetne az utcára az önkormányzatoktól egy titokzatos dokumentum szerint. Olyan informatikai rendszert vezetnének ugyanis be, amelynek révén a helyhatóságok szoros kontroll alá vonhatók, a döntéseket pedig központosítanák, így helyben sokan feleslegessé válnának.

Tömeges elbocsátásokat, a maradék önkormányzati jogkörök elvesztését vetíti előre egy dokumentum, amely futótűzként terjedt a napokban a polgármesterek között – tette közzé a Hír TV.

A tanulmány szerint egy állami, központi adatbázisba kell bekapcsolni az önkormányzatokat. Ez – az Önkormányzati Alkalmazásközpont (ASP) – egy olyan informatikai rendszer, amellyel az önkormányzatok egy központi, állami rendszerhez csatlakoznának. A hálózatot 2,8 milliárd forintból építenék ki, de még nem működik, pedig tavaly júliusban tizenegy önkormányzatnak tették kötelezővé a csatlakozást.

A hivatalos megfogalmazás szerint a rendszer segítségével a kis és közepes önkormányzatok hatékonyabban tudnák felhasználni a pénzüket, és egyszerűsödne a hivatalok ügyintézése is.

 „Bármilyen mélységű adat lekérdezhető belőle az önkormányzat beleegyezése és jóváhagyása nélkül" – szerepel a programról szóló stratégiai elemzésében. A 12 oldalas tanulmány az elmúlt napokban több városvezetőhöz is eljutott, de szerzője és a megrendelő nem ismert, csak annyit lehet tudni, hogy azt nem a nyilvánosságnak szánták.

A dokumentum szerint az ASP fő célja, hogy az önkormányzatok szoros kontroll alatt működjenek. Ezzel kapcsolatban pozitív példaként a Klikre hivatkoznak.

„Látjuk, hogy az éppen megbukott. Ha ilyen módon veszik el az önkormányzatok önrendelkezési jogát, azt, hogy saját maguk dolgozzák ki azokat a feladatokat, azokat a előterjesztéseket, azokat a döntéseket, amelyeket helyben meghoznak, ezt valami központi hivatal fogja a számukra elvégezni távolról, ezt tényleg teljesen az orwelli világ" – mondja Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere.

A dokumentum szerint a központosítás hatására feleslegessé válhatnak helyi hivatalok, amelyeket aztán megszüntetnek. Ezzel öt-tízezer alkalmazott – jegyző, középvezető, ügyintéző – kerülhet utcára, tehát a munkabér és annak közterhei megtakaríthatók. A döntéshozatal így egy településről egy hivatalba kerülne.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gödöllő polgármestere szerint államosítás folyik. „Nyilván a politika úgy gondolja, hogy mindent maga alá gyűrve adott esetben a saját erejét tudja ezzel kiteljesíteni" – fogalmazott Gémesi György.

A dokumentum arra hivatkozik, hogy a közbeszerzések központi ellenjegyzése lehetetlenné tenné helyi szinten a korrupciót. Budapest XV. kerületének polgármestere szerint eddig sem az önkormányzatoknál volt a baj.

„Bármilyen közbeszerzést központi közbeszerzésen keresztül bonyolíthatunk le, és az választja ki nekünk, hogy kivel fogunk utat építeni, csatornát építeni, bármilyen közmunkát itt elvégezni. Azt valahol máshol döntik el" – mondta el Hajdu László, a XV. kerület polgármestere.

A Belügyminisztérium nem tartja hitelesnek a dokumentumot, közleményükben azt írták, ők is csak a híradásokból ismerik a tanulmányt.

Forrás: Népszabadság