A demográfiailag indokoltnál is nagyobb ütemben csökken a felsőoktatásban az agrárterületre jelentkező diákok száma, miközben a fiatalok alapvetően azt gondolják: a kereseti és az elhelyezkedési lehetőségek is kecsegtetőek. A képzés radikális átalakításra, a szakma presztízse javításra szorul – írja a Világgazdaság

Miután a minap Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkára azt mondta, a budapesti állatorvos-tudományi kar kiválhat a gödöllői Szent István Egyetemből (SZIE), és önálló egyetemként működhet tovább, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) kertészeti és élelmiszer-ipari karai pedig a gödöllői agráregyetem részévé válnának, szinte minden közvetve vagy közvetlenül érintett szervezet megszólalt az agrár-felsőoktatással kapcsolatban. Vita csupán arról nincs, hogy az átalakításra szükség van – éppúgy, mint a mezőgazdaságban dolgozók mai igényekhez igazított, színvonalas képzésére.

Corvinus vs. SZIE: a hallgatók érdekében kell folynia a harcnak

„A Corvinus budai campusainak SZIE-hez csatolása korántsem új gondolat, 2000-ben a kertészeti kar önként csatlakozott a létrejövő egyetemhez" – mondta Tőzsér János, a SZIE rektora, aki szerint az integráció az agrárszakma, a hallgatók és a felsőoktatás szempontjából is racionális döntés volna. Az összeolvadás után minden fél több eszközzel, fejlesztési lehetőséggel rendelkezne, miközben minden maradna a régiben – azaz a Corvinus karai megtarthatnák például épületeiket, oktatói gárdájukat. A felsőoktatás átalakítási tervei szerint a SZIE az egyik leginkább érintett egyetem, amely valószínűleg karokat befogadó és elbocsátó intézmény is lesz egyben. Az óriásegyetemnek jelenleg több mint 14 ezer hallgatója van, ebből a külföldiek aránya több mint 10 százalék. A doktoranduszok száma 300, az oktató-kutató munkatársaké pedig 830. Tőzsér János szerint az technikai kérdés, formai probléma, hogy azok a hallgatók, akik eredetileg a Corvinusra adták be jelentkezésüket, végül a Szent István Egyetemen végeznének. „Volt már példa ilyen esetre. Nem ez a legfontosabb, hanem az, hogy a képzés minősége legalább ugyanolyan, de inkább jobb legyen, mint korábban" – mondta a rektor.
 
Forrás: Világgazdaság