A gyerekek nagyon kíváncsiak, de amikor bemennek az iskolába, akkor a mérések szerint ez az érdeklődés csökken, mondta Vekerdy Tamás az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Erről azonban nem a tanárok, hanem a tananyag tehet, tette hozzá a pszichológus, író. Vekerdy azt mondta, a gyerek azt hiszi, megismeri az iskolában a világot, de nem ez történik, hanem unatkozik. Ahol viszont unatkoznak, onnan menekülni kell, tette hozzá. A szakember hangsúlyozta, a mi iskoláinkban csak unatkozni lehet, a gyerekek mindent kapnak, csak élményt nem. A mai oktatási rendszer nem állampolgárokat, hanem alattvalókat akar nevelni, nincs is más cél, mint a jól irányítható, arctalan tömeg kialakítása – állítja Vekerdy Tamás.

Ez szerinte egy valódi öngyilkosság, tehetséges gyerekek, emberek tömegét „szórjuk így ki". A politikának a szavazat maximalizálás a célja, mondta, ezért a tömegeket manipulálnia kell, ehhez viszont nem szabad, hogy túl képzettek legyenek a bölcsészet- tudományokban, mert még „véletlenül"gondolkodni kezdenek. Vekerdy szerint ezért fontos, hogy inkább a technikához, a műszaki tudományokhoz értsenek. „Neveljünk tudós hülyéket, őket könnyebb kormányozni"- fogalmazott a szakember.

A gyerekek és a pedagógusok felől nézve, Vekerdy szerint az oktatásban ma Magyarországon semmi nincs átgondolva. Szerinte mindennél beszédesebb, hogy a jelenlegi oktatási rendszer legnagyobb kritikusa éppen a Fidesz oktatáspolitikusa, Pokorni Zoltán volt. Ez is azt mutatja, hogy ez nem szorosan vett politikai kérdés. A pedagógus tiltakozásról szólva Vekerdy azt mondta, a tüntetőknek jó a helyzetelemzésük, igazuk van, és az idő is őket fogja igazolni.

Forrás: atv.hu