Az egyetemek, főiskolák kötelezővé tették, hogy a végzős diákok gyakornoki programban vegyenek részt, azonban sokszor nehéz gyakornoki munkát találni. Több, akár 3-4 hónap is eltelhet a keresgéléssel és akkor sem biztos, hogy hasznos, a későbbiekben jól kamatoztatható gyakorlati tudásra tesznek szert. Azonban, akik kiváló tanulmányi eredménnyel rendelkeznek és a felvételi szűrőn is sikeresen szerepelnek, olyan multinacionális cégeknél végezhetik a gyakornoki idejüket, mint a Bosch csoport, vagy az Audi Hungaria Motor Kft. Hogyan néz ki a gyakornoki munka a két nagyvállalatnál, erről érdeklődtünk Somogyi Andrástól, a Bosch csoport humán erőforrás igazgatójától és az Audi Hungaria Kommunikációs osztályától, valamint megkérdeztünk egy Self Service Centernél gyakornoki időt töltő fiatalt – olvasható a munkajog.hu oldalán.

A gyakornoki program

A gyakornoki program a kezdetek óta jelen van a magyarországi Bosch csoport működésében. A programot németországi mintára vezették be, hiszen az anyavállalatuknál nagy hagyománya van a gyakornoki foglalkoztatásnak és az ezzel szorosan összefüggő egyetemi kapcsolatoknak. Az Audi Hungaria Audi Adventure gyakornoki programja jelenlegi formájában 2011. óta létezik, melyben több száz főiskolai vagy egyetemi hallgató gazdagíthatja a tudását.

A nyitott pozíciókat az Audi és Bosch cég is közzéteszi a honlapján, de az új, modern csatornák használata is jellemző, mint például a Facebook vagy a LinkedIn és az állásbörzéken is ott vannak. Az online pályázás után a gyakornokok beadott anyagai előszűrésen vesznek részt, majd a kiválasztás során szakmai vezető és a HR osztály munkatársa egy vagy két körös interjún választja ki a megfelelő jelölteket. A folyamat során nagy hangsúlyt kapnak a meghatározott szakmai kompetenciák, a nyelvtudás, a motiváció, illetve felmérik a személyes készségeket is, mivel a szakmai gyakorlat végével közös érdekük, hogy a legjobb gyakornokok főállásban is náluk maradjanak. A szakmai tudás mellett az angol, illetve a német nyelv ismerete – kevés terület kivételével – elengedhetetlen – tudtuk meg Somogyi Andrástól. Ezen kívül a szakmai alkalmasság és az előbb említett képességek alapján választják ki a legjobbakat.

A diákok felsőfokú tanulmányaik utolsó 1-1,5 évében érkeznek a vállalathoz és mindkét cég célja az, hogy a fiatalok minél hosszabb időre maradjanak. A Bosch minimum félévre, az Audi pedig előírja, hogy legalább 3 hónapot töltsenek el a vállalatnál a tanulmányok mellett. Ezt azzal indokolják, hogy az adott területeken betanulási időre van szükség, és az adott terület komplexitásától függően a betanulás több hónapot is igénybe vehet.

Gyakornoki munkakörök

Somogyi András elmondás szerint a paletta nagyon széles, minden osztályon dolgoznak gyakornokok, a fejlesztési osztályokon a leendő mérnököktől kezdve a kereskedelmi üzletágaknál értékesítési, adminisztrációs vagy marketinges területen, pénzügyi, logisztikai részlegeken, csakúgy, mint a HR-en vagy éppen az informatikai munkakörökben. Általánosságban elmondható, - mondja, hogy önálló tevékenységet végeznek, szorosan együttműködve az adott terület szakértőivel, főállású munkatársaival. Az első hónapok után kisebb projektek koordinálását, felelősségteljesebb feladatokat is kapnak a legrátermettebbek. A Bosch célja, hogy a legjobb gyakornokok a gyakornoki program befejeztével főállású munkavállalóként alkalmazza. A gyakornoki munkakörök azokra a részfeladatokra épülnek, amelyek a konkrét projekt céljait támogatják, így a gyakornokok részt tudnak vállalni az érdemi munkafeladatokból és szakmailag is tudnak fejlődni.

Mentorok

Mindkét nagyvállalat biztosítja a gyakornokok szakmai fejlődését elősegítő munkatárs jelenlétét. A gyakornokok a belépésüket követően egy mentor támogatásával mélyíthetik el tudásukat az adott területen. Lehetőség van arra is, hogy egy témát diplomamunka útján dolgozzanak fel. Minél hosszabb ideje dolgozik náluk egy gyakornok, annál felelősségteljesebb és komplexebb feladatokat végezhet, de ebben az egyéni teljesítménynek és motivációnak is fontos szerepe van.

Gyakornoki szerződés, munkaidő, fizetés

Ahhoz, hogy valaki az Audinál vagy a Boschnál gyakornok lehessen, nappali tagozatos aktív hallgatói jogviszonyra és négy lezárt szemeszterre van szükség. Kötelező felsőoktatási szakmai gyakorlat esetében együttműködési megállapodást köt a Bosch a küldő intézménnyel, ahogy a duális képzés estében is hasonló megállapodás adja a foglalkoztatás keretét – tájékoztat Somogyi András. Akik tanulmányaik mellett saját elhatározásból szeretnének munkát vállalni gyakornokként, ott ilyen beleegyezést nem kérnek. Az Audi a sikeres felvételi eljárás után közvetlenül a hallgatóval köt gyakornoki szerződést.

A munkaidő mindkét cégnél rugalmas. Az Audi Hungaria Kommunikációs osztályának tájékoztatása szerint az Audi Hungaria igazodik az egyetemi, valamint egyéb elfoglaltságaikhoz is, volt rá példa, hogy kisgyermekes édesanya és édesapa is náluk töltötte a gyakornoki idejét. Elvárják, hogy a gyakornokaik heti 3 napot töltsenek a vállalatnál, de a munkaidő-beosztásuk mind a választott napokat, mind pedig a munkanapok alatt ledolgozott munkaórák számát tekintve rugalmas.

Olyan gyakornokokat alkalmazó vállalatok is vannak, akik elvárják, hogy a fiatalok legalább hat hónapot fizetés nélkül dolgozzanak. Az Audi Hungaria és a Bosch gyakornokai az eltöltött idő alatt versenyképes juttatási csomagot kapnak, emellett a rendszeres teljesítményértékelésnek köszönhetően a fiatalok visszajelzést kapnak munkájukról, fejlődésükről. Folyamatosan figyelik a munkaerőpiacon elérhető gyakornoki fizetéseket és versenyképes bérekkel várják a gyakornokokat.

Arra a kérdésünkre, hogy a gyakornokok hány százaléka választja munkahelyének a Boscht, Somogyi András tájékoztat, miszerint ez függ a végzéskor éppen elérhető nyitott pozícióktól és természetesen a képzettségtől, valamint az egyéni teljesítménytől is. Ez szakmai területenként és időszakonként is változó arány, ami gyakran megközelíti az 50%-ot.

Gyakornoki munka egy gyakornok szemével

Többször hallani, hogy a gyakornokokat csak fénymásolásra, vagy segédmunkákra alkalmazzák. Megkérdeztük Mátét, aki egy gépipari cég Self Service Centernél dolgozik, hogy mi a véleménye a gyakornok munkáról, az ott eltöltött időről.

Máté elmondása szerint a gyakornoki munkát, már a tanulmányok kezdetétől, folyamatosan és párhuzamosan kellene végezni a diploma megszerzéséig. Számára nagyon fontos, hogy a tudást ne csak elméletben szerezze meg, hanem empíria útján is hozzájusson egy-egy új ismerethez.

Mielőtt ide jelentkezett, több helyre is beadta a jelentkezését, de konkrétan erre a gyakornoki munkára egy ismerőse hívta fel a figyelmét. Első és jelenlegi gyakornoki munkáját nyolcadik hónapja tölti ugyanennél a cégnél. Előtte is dolgozott már az egyetem mellett más területen, de véleménye szerint, mindegy milyen munkát végez az ember, sok mindent tanulhat belőle.

Nem csak, hogy hasznosnak találja a gyakornoki munkát, hanem úgy gondolja, hogy napjainkban egy munkahelyen gyakran több hasznos ismeretet, tudást és tapasztalatot szerezhet az ember, mint az iskola falai között. Ezért dolgozik jelenleg is gyakornokként egy SSC-ben. Itt lehetőséget kap, hogy belelásson egy nagy cég működésébe, megismerkedjen a különböző területeken dolgozók munkájával, gyakorlatban is lássa az elméletben megtanult rendszerek működését vagy nem működését. Olyan feladatokat bíznak rá, amiről az iskolában hallhatott, de a gyakorlat teljesen más. Az export csapatban customer order desk feladatokban segíthet be, ilyen például a rendelés manuális felvétele, napi rutinok elvégzése, megakadt rendelések leellenőrzése, de a végén már truckot (szállítást) is tervezhetett Oroszországba, hogy mit pakoljanak össze és küldjenek el a teherautóval. Mindezért diákmunkásként átlagos  órabért kap.

Minden munkát hasznosnak és fontosnak talál, ha elég értelmes hozzá az ember, minden munkából képes tanulni valamit- mondja. Tetszik neki a jelenlegi munkaterülete és elképzelhetőnek tartja, hogy egy ideig ilyen területen fog dolgozni, ezen kívül sok más szektor is érdekli, így nem tartja elképzelhetetlennek, hogy másfajta munkakört is megpályáz a jövőben. Napjainkban nagyon fontosnak tartja, hogy ne csak egy területen dolgozzon az ember, próbáljon ki más munkaterületeket is, esetleg pályát és lássa az összefüggéseket a különböző dolgok között.

A munkaadójával teljesen elégedett, rugalmasak vele szemben. Kinevezett mentora ugyan nincsen, de tisztában van vele, hogy kitől mit érdemes kérdezni, ha segítségre van szüksége. Amennyiben kérdése van, nagyon segítőkészek a kollégái és mindig készségesen válaszolnak.

Arra a kérdésre, hogy van-e valamilyen negatív tapasztalata, összesen egy példát említ. Az open office miatt néha azt érzi, hogy sok lesz minden, ilyenkor jó lenne egy relax szoba vagy egy pihenő sarok ahol egy kis szünetet tarthatna. Egyébként a légkört nagyon jónak tartja a munkahelyen, a kollégák nagyon rendesek és közvetlenek, a munka lehetne változatosabb néha, de tisztában van vele, hogy nem örök időkig fogja ezt a munkát csinálni.

Forrás: munkajog.hu