Noha jó szakemberekből hiány van az építőiparban, a mélypontról meginduló lakásépítések ellenére ez idén még nem jelent gondot. Az építési szakszövetség elnöke szerint igazán nagy számban egy-két év múlva kezdődhetnek el a beruházások.

A kormányzati intézkedések hatására nagyobb számban megkezdődő lakásépítésekhez van elegendő szakmunkás erre az évre – mondta a Magyar Időknek Koji László. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke jelezte, kétségtelen, hogy kevés a jó szakember az építőiparban, ugyanakkor az ágazati adatok szerint a megrendelésállomány 2015 második felében majdnem a felével elmaradt az egy évvel korábbihoz képest.

Az építőipar a nagyberuházások esetében tavaly és 2014-ben főként korábbi megrendeléseit teljesítette, miközben a lakásügy holtpontra jutott. Míg ugyanis az unióban az építőipar munkájának mintegy 36 százalékát a lakásügy – vagyis a házépítések és lakásfelújítások – adja, addig nálunk az elmúlt években mindössze 7-8 százalékot jelentett ez a szegmens.

Az ÉVOSZ elnöke szerint az is elképzelhető, hogy idén még a lakásépítések felpörgésével sem fogja elérni az ágazat azt a teljesítményt, amelyet tavaly „hozott". A lakóházépítések igazán nagy számban csak egy-két év múlva kezdődhetnek meg, az új uniós pénzügyi ciklus nagyobb horderejű építési beruházási célú közbeszerzéseit pedig csak az idén írják ki nagyobb számban. Mindezek tehát 2017-re és 2018-ra jelentenek majd kiemelkedően sok munkát az építőipar szereplőinek. – A korábbi évek nagyobb arányú állami és önkormányzati beruházásai az idén még hiányozni fognak – mutatott rá Koji László, hozzátéve, hogy bár a pontos adat egyelőre nem ismert, de tavaly feltehetően a 2014-es, mintegy 2100 milliárd forintos teljesítményét ismételte meg az ágazat.

A szakszövetség elnöke fontosnak nevezte, hogy az építőipar sokkal hatékonyabban dolgozzon, jobb anyagokkal, minőségi kéziszerszámokkal és gépi berendezésekkel. Ezek biztosítása, valamint a szakmunkások magasabb bére összességében azt jelenti, hogy az építőipari vállalkozások 10-15 százalékkal többért vállalnak majd el munkákat. Koji László szerint mindez nem feltétlenül jelenik meg az árakban, hiszen a forgalmi adó csökkentése mellett a lakásárakat hosszabb távon a kereslet és a kínálat nagysága határozza majd meg.

– A lakáspiac igazi felpezsdülését az hozhatná meg, ha a bankok végre piaci alapon is hajlandók lennének 3-5 százalékos hitelt biztosítani a lakosságnak. Hiába mondják a pénzintézetek, hogy most is csak 5-8 százalék a kamatszint, a teljes hiteldíjmutató ennél bizony jóval magasabb – hangsúlyozta Koji László, aki szerint az állami ösztönzők mellett ez az egyik kulcskérdés lakásügyben.

Forrás: Magyar Idők