Tavaly novemberben 43 százalékkal több közfoglalkoztatott dolgozott, mint egy évvel korábban – írja a Metropol.

  Egyre növekszik a közmunkások száma, és jelentős részben ennek köszönhető a foglalkoztatottság javulása is. Tavaly novemberben átlagosan 219 ezer ember dolgozott közfoglalkoztatottként a Belügyminisztérium adatai szerint. Ez 43 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi, 152 ezres létszám. Az emelkedő trend hosszabb időtávon is kirajzolódik: 2015 első tizenegy hónapját nézve átlagosan 206 ezer volt a közmunkások száma, míg a 2014-es hasonló időszakban 180 ezer.

   A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi gyorstájékoztatója szerint a foglalkoztatás bővülésének csaknem fele a közmunkások számának emelkedésével magyarázható. Tavaly október és decemberben között 4 millió 259 ezer volt a foglalkoztatottak száma hazánkban, ami 118 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

A növekedéshez a hazai munkaerőpiac 58 ezer fővel járult hozzá, míg a közfoglalkoztatottak köre 54 ezerrel bővült. Ez azt jelenti, hogy a munkaerőpiacon 1,5%-os, míg a közfoglalkoztatás terén több mint 30%-os volt a növekedés. (Külföldön 6 ezerrel dolgoztak többen, ebben a körben 5,4 százalék volt az emelkedés.)

   A tavalyi 270 milliárd forint után idén már 340 milliárdot fordítana a kormány a közfoglalkoztatásra. Azt viszont a Nemzetgazdasági Minisztérium is kifogásolja, írja a napi.hu, hogy az elmúlt évek alapján a közfoglalkoztatottak mindössze 11-13%-a tud kilépni a versenyszférába.

   A tárca ezért február elsején elindította a „Közfoglalkoztatásból a versenyszférába" programot, amelynek célja, hogy 20-25 ezer közmunkás helyezkedjen el a versenyszférában. Az év végéig tartó projekt keretösszege 3 milliárd forint, ebből fizetik az elhelyezkedési juttatást. Ennek összege megegyezik a foglalkoztatást helyettesítő juttatás havi 22.800 forintos összegével.

   A pénz akkor jár, ha egy közmunkás elhelyezkedik a munkaerőpiacon, és addig, amíg a közfoglalkoztatási jogviszonya fennállt volna. Vagyis, ha valakinek nyolc hónapra szól a közmunkásszerződése, de két hónap után munkát talál, hat hónapig még megkapja a 22.800 forintot is.
 

Forrás: Metropol