22 ezer 800 forintos munkába állási támogatást kap az a közfoglalkoztatott, aki előbb állást talál, mint ahogy a közmunkája lejár. Eddig is volt ilyenre példa, de kevés – írja a delmagyar.hu.

Új programot indított a Nemzetgazdasági Minisztérium egy hete a foglalkoztatási statisztikák javítására. 3 milliárd forint van a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába elnevezésű projektre, amelyben 20-25 ezer közfoglalkoztatottat akarnak átsegíteni a munkaerőpiacra év végéig.

   A program lényege, hogy ha a közmunkás előbb talál magának munkát, mint hogy lejárna a közfoglalkoztatotti szerződése, akkor a keresete mellé a fennmaradó időre havonta 22 ezer 800 forint elhelyezkedési támogatást kap. A pénz megegyezik a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegével.

  – Munkába állnék én, ha lenne hol. 56 éves vagyok, villanyszerelő a végzettségem, és kisebb megszakításokkal három éve végzek közmunkát a vadasparkban. Karbantartóként kerítést festek, javítok, lombot húzok össze vagy az ottani villanyszerelőnek segítek – hallottuk a szegedi Borsodi Sándortól.

   – Folyamatosan munkát keresek, mert a karbantartói bérem bruttó 101 ezer forint, szja-csökkentéssel most havonta 67 ezer marad belőle. Regisztráltam több álláskereső honlapra, küldöm a jelentkezéseket, de zömmel vissza sem jeleznek – mondta Borsodi Sándor.

   Az önkormányzati támogatásban is részesülő vadaspark a város egyik legnagyobb közmunkaadója. Jelenleg 25 közmunkást foglalkoztat, tavaly 75-en fordultak meg náluk 3-6 hónapra. Többségük általános iskolát végzett, őket udvarosnak vagy takarítónak állítják be. A szakmunkásokból karbantartók lesznek, ha esetleg diplomás érkezik, kulturális szervező feladatot kap. A becslések szerint tavaly tíz alatt volt azok száma, akik állást találtak és felmondtak.

A környezetgazdálkodás 4-5 hónapos turnusokban összesen 400 főt vett fel. Köztük is 8 általánost végzett a többség, csak páran szakmunkások. 59-en mondtak fel, mert munkába álltak. A Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont NKft.-nél 52-en dolgoztak, nagyrészt szintén 8 általánossal. Hárman álltak tovább, mert állást ajánlottak nekik. A Somogyi-könyvtárban állami program támogatásával kettő, a városéval három közmunkás dolgozik egy éven át. Négyen középfokú végzettséggel rendelkeznek, egy felsőfokúval. Egyikük távozott – külföldön vállalt munkát.

   A megyei kormányhivataltól szerettük volna megtudni, mennyi közfoglalkoztatottat terveznek a versenyszférában munkába állítani. Korábban milyen arányban találtak munkát a versenyszférában a szerződések lejárta előtt? Múlt szerdán elküldtük kérdésünket, ám lapzártánkig nem válaszoltak. A közfoglalkoztatási és vízügyi államtitkárság legfrissebb havi jelentése szerint megyénkben tavaly novemberben 5930 közfoglalkoztatott dolgozott. 820-szal, azaz 12 százalékkal kevesebb, mint tavaly, de 1043-mal (ami 21 százalék) több, mint egy évvel korábban. Havi átlagban 51,6 százalékuk férfi. 15,9 százalékuk 25 éves vagy az alatti, 55,8 százalékuk 26 és 50 év közötti és 28,3 százalékuk 50 év feletti.

Forrás: delmagyar.hu