Több előkészítő tárgyalást is folytatott a kormánnyal a Pedagógusok Szakszervezete a közoktatásban tapasztalható problémák megoldására, azonban a Köznevelési kerekasztalt épp az első érdemi egyeztetés előtt hívta össze a kormány. A lépéssel csökkentették a pénteki találkozó súlyát, a PSZ szerint pénteken lezárják a kormánnyal való tárgyalásokat, szombaton tüntetésre kerül sor – olvasható a HVG-ben.

Tavaly év vége óta arra törekszik a kormánnyal való tárgyalások során a Pedagógusok Szakszervezete, hogy feltárja  a köznevelési rendszer hiányosságait, és megoldási javaslatokat tegyen a döntéshozók részére - írja a szervezet szerdai közleménye. A tárgyalások lezárásaként 2016. február 12-én a Kormány képviselőiből és a Sztrájkbizottság tagjaiból álló plenáris ülésre kerül sor.

Mint írják, megütközzéssel fogadták, hogy a kormány a pénteki tárgyalást megelőzően összehívta a Köznevelési kerekasztalt - bár a szervezet maga is meghívást kapott. A sztrájkbizottság azonban úgy határozott, hogy amíg nem zárja le a tárgyalásokat a legnagyobb pedagógus szakszervezet a kormánnyal, addig nem vesz részt más egyeztetéseken.

A szakszervezet továbbra is fenntartja, hogy a közoktatásban szerkezeti változtatásokra van szükség - szemben a kormány által képviselt finomhangolással. Vissza kívánják adni az iskolák autonómiáját, radikálisan csökkentenék a tanulói terheket, felülvizsgálnák a pedagósuk foglalkoztatásának szabályait, és rendeznék a nem pedagógusok bérezését is.

Forrás: HVG