A jó eredmények garantálják az állásajánlatot. Hegesztőket, ipari gépészeket és idén szeptembertől gépi forgácsolókat is képeznek már a Siemens Képzési Központban. A duális rendszerben két év alatt végzettséget szerző tanulók nemcsak azért indulhatnak majd jobb esélyekkel a munkaerőpiacon, mert hiányszakmában kapnak minőségi képzést, hanem azért is, mert jó tanulmányi eredmény esetén akár azonnal elhelyezkedhetnek a vállalatnál – írja a Metropol.

– Az egyik legfontosabb ok, amiért a Siemens bevezette a duális képzést, az volt, hogy jól képzett szakemberek álljanak rendelkezésünkre. Mára olyan diákok végeznek a Siemens Képzési Központban, akik biztosan minőségi oktatásban részesültek, és akár nemzetközi téren is megállják a helyüket – mondja Stipkovits Zsuzsa képzésvezető.

  A 2012 óta működő központ be is váltotta a reményeket: az első hegesztőévfolyamban, tavaly 11-en végeztek, közülük nyolcan a vállalatnál helyezkedtek el.

  A képzésvezető szerint azok, akik itt tanulnak, a gyakorlati képzés során már diákéveik alatt megtanulják, hogyan kell beilleszkedni a multinacionális céges környezetbe, a legmodernebb gépekkel dolgozhatnak, ösztöndíjat kapnak, illetve a legjobbaknak arra is lehetőségük nyílik egy uniós forrásból finanszírozott program keretében, hogy Németországba utazzanak tanulmányútra.

  Baranyi Bence hegesztő-tanuló, akinek egy éve van még hátra a képzésből, azok közt van, akik a közelmúltban tértek vissza Németországból, a tanulmányút idei résztvevőiként.

  Elmondása szerint a háromhetes útra már itthon felkészítették őket, odakinn pedig olyan ismereteket tudott elsajátítani, amire Magyarországon nem lett volna lehetősége – például kétdimenziós modellezés is szerepelt a programban. Bence hosszú távú célja bekerülni a legjobbak közé, akik állásajánlatot kapnak a cégtől.

  Stipkovits Zsuzsa szerint a Siemens Képzési Központ kiegészíti a hagyományos szakiskolák szerepét a legújabb ismeretekkel, gépparkkal és szakképzett oktatókkal, a hiányszakmákra koncentrálva. A Siemens Képzési Központ az elmúlt év során mintegy megháromszorozta kapacitását: a korábban 30-40 diákot befogadó intézmény szeptembertől 90 tanulóval kezdi meg a tanévet. Az ősszel induló kurzusokra még nyáron is várnak jelentkezőket.

Forrás: metropol.hu