A Köznevelési Kerekasztal nem „oltja ki” a szombati pedagógusdemonstráció szerepét, sőt, mindennél fontosabb, hogy azon minél több ember vegyen részt – mondja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. Mendrey László egyelőre nem érez csapdát a tárgyalásokban, azt látja, az Emmi is érzi: nagy gáz van. Villáminterjú a HVG-ben.

hvg.hu: Minden résztvevő pozitívan értékelte a Köznevelési Kerekasztal alakuló ülését. Ön is optimista? Lesz valós változás?

Mendrey László: Azt láttam, hogy értelmes párbeszédet tudunk folytatni. Nem a szokásos politikai vagdalkozások voltak napirenden, meg, csak néhányszor hangzott el most érvként, hogy „ugyan már, mennyi pénzt kaptak a pedagógusok". Azt éreztem, hogy az Emmi (Emberi Erőforrások Minisztériuma) képviselői érezték, hogy marha nagy gáz van. Nem zárkóztak el semmitől.

hvg.hu: A Klik átalakításától, netán megszüntetésétől sem?

M.L.: Ezt a témát sem söpörték le. Nyilvánvalóvá tették, hogy szerintük az állami fenntartásnak mindennél komolyabb szerepe van, de úgy tűnt, egyáltalán nem tartják szent tehénnek a Kliket a jelenlegi formájában. Az biztos, hogy a Klikben gondolkodnak. Az nem világos, hogy szerintük az önkormányzatok milyen módon szállhatnak be (újra) a fenntartásba, de nem zárkóztak el attól, hogy erről is tárgyaljunk.

hvg.hu: Önkormányzati oldalról nem vett részt senki az ülésen.

M.L.: Igen, most nem volt ott senki e terület képviseletében, később őket is be kell vonni.

hvg.hu: Fontos követelése volt a tanároknak, hogy a pedagógusbéreket kössék (újra) a minimálbérhez. Erről volt szó?

M.L.: Igen, de ebben nem enged a kormány. Ez persze nem azt jelenti, hogy nekünk ezt el kell fogadnunk. Ennek nyilván az az oka, hogy erős költségvetési vonzata van, és továbbra sincs pénz.

hvg.hu: Mi a következő lépés?

M.L.: Két hét múlva lesz a következő kerekasztal ülés, amelyen már mások is részt vesznek. Nagyon fontosnak gondolom, hogy hívjuk meg azokat a szakmai szervezeteket, amelyek ma nem voltak ott. És egyáltalán nem lehet attól sem eltekinteni, hogy szombaton lesz egy demonstráció. Ez egyáltalán nem lett okafogyott! Sőt, minél többen leszünk, annál inkább növeli a tárgyalódelegációnk súlyát.

hvg.hu: Munkacsoportok is alakultak, amelyek a kerekasztal ülései között is dolgoznak. Melyek ezek?

M.L.: Hat ilyen munkacsoport jött létre. Ezek témafelelőseit az Emmi jelölte ki. De hozzá kell tennem, elfogadták azt a tematizálást, amit mi javasoltunk, azaz, hogy különítsük el, melyek a promt intézkedések, amelyeket azonnal meg lehet - és meg kell szerintünk - lépni, és melyek azok, amiket hosszabb – és középtávon léphetnek érvényben. Megalakult egy tartalomfejlesztési, egy a gyermek- és tanulói életutakat áttekintő munkacsoport. Lesznek, akik a pedagógus szakmai stratégiát (előmenetel, foglalkoztatás, bér, minősítés), mások a pedagógushivatást és a pedagógusképzést vizsgálják. A legkeményebb munkacsoport a fenntartói modellt dolgozza ki (ennek vezetője az Emmi), és lesz egy köznevelés-irányítási csoport is.

hvg.hu:  A tárgyaláson mennyire érezte magányosnak magát? A kerekasztal szereplői – a Herman Ottó Gimnázium igazgatóját leszámítva – mind az államtól függő, legalábbis az államhoz szorosan köthető szervezetek voltak.

M.L.: Mondjuk úgy, hogy nem mi voltunk az Emmi kedvenc vitapartnere. De a pedagóguskar és mások is a mi álláspontunkon voltak nagyon sok kérdésben. Ha nem is mindig erősítették, nem gyengítették. Mi azért elég rutinos tárgyalók vagyunk, figyelünk arra, hogy hol lehetnek csapdák. jelen pillanatban nem látok ilyet. De tudjuk, hogy a másik oldalon szintén rutinos tárgyalókkal állnak, akár Balog Zoltánról, akár Palkovics László államtitkárról van szó.

hvg.hu: A PSZ nem ment el a tárgyalásra. Ezt sajnálja?

M.L.: Ők nyilván a pénteki sztrájkbizottságtól remélnek sokat. Szerintem ez a kettő erősítheti egymást.

hvg.hu: A szombati tüntetésen fog beszélni?

M.L.: Természetesen. A PDSZ ott lesz, engem felkértek, hogy beszéljek. Semmi okát nem látom, hogy lemondjuk a demonstrációt. Az, hogy leültünk és beszéltünk, az normális dolog, de nem oldott meg egyelőre semmit.

Forrás: HVG