Hiába a tapasztalat, 50 év fölött egyre nehezebb elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Az álláskeresők akár éveket is eltölthetnek otthon, ami negatívan hat önbecsülésükre, megszűnik a társadalom számára hasznosságukba vetett hitük. Hogyan lehet visszakerülni a munka világába 50 felett? Hasznos tanácsok szakértőktől.

Manapság különösen 55 év felett nagyon nehéz elhelyezkedni, miközben fontos lenne, hogy ez a korosztály dolgozzon, hiszen a magyar lakosság öregszik, és a nyugdíjkorhatár tolódik kifelé. Lassan ott tartunk, hogy lesz egy tízéves korszak, 55 és 65 év között, ahol nagyon nagyarányú az inaktívak aránya, pedig dolgozniuk kellene - mutatott rá Tóth András munkaerőpiaci szakértő, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézet kutatója a Kossuth rádió Napközben című műsorában.

   Mind a munkaadók, mind a munkavállalók részéről gondolkodásváltásra szükség lenne - folytatta. Az idősebb munkavállalóknak is vannak előnyeik: tapasztaltabbak, jobban odafigyelnek, kooperatívabbak, ami sok tekintetben előnyt jelenthet a munkáltatónak, ráadásul lojálisabbak is a céghez. Az idősebb embereknek ugyanakkor küzdeniük kell azért, hogy minden lehetséges rossz körülmény ellenére megpróbáljanak elhelyezkedni és megfelelni a munkahelyen - hangoztatta.

Nem lehet lazsálni 

   Mivel teljesen átalakult a gazdaság, nagyon gyorsan változnak a vállalati, a szaktudás iránti igények, ami a jövőben is így lesz, ezért mindenkinek nyitottnak kell lennie, és a lehető legtöbb energiát kell befektetnie önmagába. Olykor érdemes kompromisszumot is kötni, lejjebb adni az igényeket, mert nem lehet tudni, mi sül ki egy munkavállalásból - világított rá.

  Puskás Hajnalka, a Munkanélküliek és Álláskeresők Egyesületeinek Országos Szövetsége munkatársa szerint 50 év felett érdemes átgondolni, melyek azok a tulajdonságok, melyeket a fiatalokban keresnek a munkaadók, és arra helyezni a hangsúlyt az önképzésnél. Ajánlott legalább alapszinten megtanulni számítógépet kezelni és egy idegennyelven beszélni.

A fiatalok dominálnak

   Egyed Ildikó, az Aurum Recruitment országos munkaerőközvetítő cég vezetője szerint a versenyszférában nagyon éles határ húzódik az 50 éves kornál. „Míg egy 49 éves szakember önéletrajza még tökéletes, addig egy 50 évesét már csípőből visszadobják - 50 év fölött eltaszítják, eldobják őket a cégek" - fogalmazott.

   Az elhelyezkedési esélyeket négy fontos dolog határozza meg - folytatta. Az első, a kiválasztásért felelős személyek életkora, ami a versenyszférában manapság 22-36 év közötti. A második a technológiai ágazat, nem mindegy, hogy egy innovatív, fejlesztéssel foglalkozó cégről, vagy egy kohászüzemről van szó, előbbi ugyanis inkább a fiatalokat preferálja. A harmadik a cég stratégiája, hogy „irányítható bábember" kell-e neki, vagy egy tapasztalt ember, aki a vállalatot akár új irányba is terelheti.

   A korosztály szempontjából az sem mindegy, hogy vezetői, vagy beosztotti pozícióra keresnek embert. Manapság, a korábbival ellentétben, már 4-5 éves tapasztalattal is lehet valakiből vezető, így a vállalati menedzseri szint fiatalodása sem kedvez az 50 feletti korosztálynak - világított rá. Tóth András hozzátette ugyanakkor, hogy a kisvállalkozásokhoz személyes kapcsolatokon keresztül idősebb korban is könnyebb bejutni.