Jelentősen emelkedtek a munkáltatói adományok az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztárnál, az Aegon önkéntes nyugdíjpénztáránál pedig rekord-tagdíjbefizetést érzékeltek, illetve hosszú idő után először emelkedtek náluk a vállalati befizetések is – írja a 24.hu.

Tavaly összesen 6 milliárd forintnyi önkéntes nyugdíjpénztári befizetéssel támogatták dolgozóikat a felelős munkáltatók – derült ki az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár év végi értékelőjéből. Egy év alatt több mint 84 százalékkal emelkedett munkáltatói hozzájárulásokon felül adható adományok összege. A vállalatok körében nem csak az adó- és költségelőnyök miatt, de a munkavállalók lojalitásának és pénzügyi tudatosságának növelése érdekében is hasznos ez a béren kívüli juttatás – emelték ki.

A piacvezető OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár tapasztalata szerint hazai munkáltatók közül sokan felismerték, hogy ha hozzájárulnak dolgozóik hosszú távú nyugdíjcélú megtakarításaihoz, azzal nem csak a cafeteria juttatások elemeit bővítik, hanem munkavállalóik lojalitását is növelhetik. Ezt jól mutatja, hogy az elmúlt három évben emelkedtek a munkáltatók által folyósított – eseti és rendszeres – nyugdíjcélú megtakarítások.

Kedvező szabályozás

2016. január 1-én hatályba lépett adójogszabálynak köszönhetően, a személyi jövedelemadó 1 százalékos csökkentésével idén még kedvezőbben adható a munkavállalói hozzájárulás. Az alkalmazottaktól átvállalt nyugdíjpénztári tagdíjat a munkáltató költségként számolhatja el, ahol a juttatás 1,19-szerese után 15 százalékos személyi jövedelemadót és kedvezményes 14 százalékos EHO-t kell megfizetnie, amennyiben a hozzájárulás nem haladja meg a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér 50 százalékát. A kedvezményes adózás évi 200 ezer forint összeghatárig érvényes.

Tavaly az elmúlt évekhez képest kiemelkedő, közel 15 százalékos éves növekedést ért el nyugdíjpénztárunk az összesített tagbefizetéseknél. 2015 végére több mint 219 ezer tagot üdvözölhettünk ügyfeleink között és látható, hogy az emberek elkezdtek tudatosan készülni a nyugdíjas éveikre. Megértették, hogy az állami nyugdíj nem lesz elegendő ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, napi anyagi gondoktól mentes hétköznapokat tudjanak teremteni. Örömmel tapasztaljuk,, hogy a munkáltatók részéről is megvan a törekvés, hogy ne csak az azonnal elkölthető juttatásokat biztosítsák munkavállalóik részére.  A munkáltatóknak felelősségük van a dolgozóik iránt, az időskori anyagi biztonság elősegítésén túl, küldetésük van a pénzügyi kultúra, a pénzügyi alapismeretek átadásában – értékelte az eredményeket az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója, Nagy Csaba.

Rekord tagdíjbefizetés

2015-ben rekordot döntött az Aegon Önkéntes Pénztár, fennállása óta eddig még nem volt akkora a tagdíjbevétele, mint a tavalyi évben – írta a másik pénztár közleményében. Az éves tagdíjbevétel 2015-ben meghaladta a 12,4 milliárd forintot, ami 1,5 milliárd forinttal több az előző évhez képest. A pénztár mintegy 180 ezer fős tagságával és 146 milliárdos vagyonával Magyarország harmadik legnagyobbika.

A növekedés egyik oka szerintük az, hogy a tagok egyre tudatosabban gondolnak a nyugdíjas éveikre így évről évre nagyobb összeget takarítanak meg. Az egyéni befizetések az elmúlt években jelentősen növekedtek (16-19%), továbbá 2015-ben pozitív fordulat az is, hogy hosszú idő óta először a vállalatok több (9 százalékkal) nyugdíjpénztári hozzájárulást fizettek a munkavállalóik részére. A másik oka, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések után is igénybe vehető a 20 százalékos adó-visszatérítés. A tagdíjbefizetések ugrásszerűen növekednek az év végén: tavaly az utolsó negyedévben, az adóhajrában érkezett be az egyéni tagdíjbefizetések 38 százaléka, mintegy 2,5 milliárd forint – jegyezték meg.

Örömmel tapasztaljuk, hogy az önkéntes megtakarítások érdekében folytatott figyelemfelhívó kampányunk egyre több emberhez ér el, és a lakosság mellett a vállalatok is ismét foglalkoznak a nyugdíj-megtakarításokkal – jelentette ki az Aegon Magyarország Pénztárszolgáltató Zrt. vezérigazgatója, Ludvai Judit. Sokan felismerték az egyértelmű előnyeit ennek a megtakarítási formának, mi pedig igyekszünk minél könnyebbé tenni számukra a befizetéseket. Ezért 2015-ben elindítottuk a bankkártyás fizetés lehetőségét, amelyet szép számmal vettek igénybe tagjaink az online rendszeren keresztül.

Kiemelték még: a lassuló világgazdaság miatt növekvő kockázatok ellenére a portfóliók mindegyike inflációt jelentősen meghaladó hozamot produkált, mert a jól teljesítő kötvénypiacok, különösen a hazai kötvények ellensúlyozták a kockázatos eszközök vegyes teljesítményét. A pénztár legjobban teljesítő alapja ismét a Klímaváltozási lett, amely az elmúlt években piacvezető volt. A pénztártagok nagy részének (70%) megtakarításán több mint 4 százalékos hozamot ért el. Érdemes a befektetéseket nagyobb, 10-15 éves időtávlatban is megvizsgálni, ekkor is azt látjuk, hogy a pénztári tagok vagyona minden esetben jelentősen, az infláció felett nőtt – tették hozzá. A Szakértői Abszolút hozam és a Klímaváltozási Alapok ugyan még csak 7 teljes évet zártak, de ezen időszak alatt 8,49%/10,77% hozamot értek el, ami jelentős (5,69% és 7.97%) infláció feletti hozamot jelent.

Forrás: 24.hu