Úgy tűnik, mégsem távozhat olyan elegánsan elnöki posztjáról Gaskó István, amint az korábban látszott. A Liga hét elnökségi tagja ugyanis kezdeményezi a két héttel ezelőtt lemondását bejelentő Gaskó menesztését a konföderáció alapszabályának súlyos megsértése miatt – tudta meg a Magyar Hírlap.

„A kialakult helyzet nem csupán a Liga Szakszervezetek, de az egész magyar szakszervezeti mozgalom megítélését oly mértékben rontja, hogy a magyar munkavállalókért érzett felelősségtől vezérelve indítványozzuk Gaskó István elnöki tisztségből történő visszahívását mint egyetlen lehetséges megoldást" – áll a konföderáció hét elnökségi tagja – köztük például Mendrey László PDSZ-elnök – által aláírt levélben. A Magyar Hírlap birtokába került dokumentumban a Liga Tanács február 18-ra összehívott ülésén meghozandó döntés indoklásaként az szerepel, hogy Gaskó jogszerűtlenül delegálta a feleségét az Erzsébet-programokat működtető Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) kuratóriumába.

   Amint arról lapunk elsőként beszámolt, január 14-én a többi hazai szakszervezeti konföderáció közös levélben szólította fel a Liga elnökségét, hogy hívja vissza a MNÜA kurató-riumából az annak alelnökeként tevékenykedő Soós Ilonát. Tájékoztatásuk szerint Gaskó és felesége „sorozatosan blokkolja a kuratórium érdemi működését és döntéseit, azért, hogy Soós Ilona aláírási és képviseleti jogot kapjon az alapítványban", ezzel veszélyezteti az MNÜA működését.

   Mostani levelükben az elnökségi tagok leszögezik, hogy Soós Ilona delegálásáról a Liga elnöksége annak idején döntést „sem elnökségi ülés keretében, sem írásban, sem távkonferenciára alkalmas kommunikációs eszköz igénybevételével nem hozott. Ennek ellenére Gaskó István a Liga képviseletében eljárva Soós Ilonát az MNÜA-ba delegálta. Ezen magatartásával Gaskó István oly mértékben megszegte az Alapszabály /…/ pontjait, amely tisztségéből történő visszahívását megalapozza. /…/ Az eset megítélését súlyosbítja, hogy Soós Ilona Gaskó István házastársa".

   Gaskó január 25-én jelentette be lemondását elnöki jogairól azonnali, tisztségéről viszont csak február 18-i hatállyal – erre a napra hívták össze a konföderáció legfőbb döntéshozó szervét, a Liga Tanácsot. Az akkori közlemény szerint az elnökség „a bejelentést tudomásul vette, és köszönetet mondott az elnök eddigi, közel húszéves munkásságáért", továbbá felkérte Gaskót, hogy töltse be a Liga Akadémia kuratóriumának elnöki tisztét, aki „a felkérést elfogadta".

   Lapunk azonban megtudta, hogy a leköszönő elnök – a Liga akadémiás tiszteletdíj mellett – 4,44 millió forint egyösszegű „búcsúpénzt", kvázi végkielégítést is kapna, ráadásul megbízási szerződést köt vele a konföderáció, „érdekvédelmi és szakszervezet-politikai tanácsadásra" 2016. február 1-jétől 2016. június 30-ig, havi bruttó nyolcszázezer forint értékben. Az elnökségi tagok mostani kezdeményezése azonban ezt az összességében mintegy tizenkétmillió forintos bőkezűséget megakadályozná, hiszen fegyelmi okból leváltott elnöknek nyilván nem jár semmiféle jutalom.

Forrás: Magyar Hírlap