A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) nem vesz részt a köznevelési kerekasztal keddi alakuló ülésén. A szakszervezet országos vezetőségének hétfői döntéséről közleményben tájékoztatták az MTI-t.

A PSZ országos vezetősége ugyanakkor fontosnak tartja a kormánnyal való egyeztetések folytatását, és arra utasította a tömörülés elnökét, hogy a pedagógusok sztrájkbizottsága ülésein képviselje a PSZ XXV. kongresszusa által elfogadott követeléseket és az azok megoldására készített javaslatokat.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke az MTI kérdésére a döntést indokolva elmondta: a szakszervezet a sztrájkbizottság tagjaként tárgyalási folyamatban van az Emberi Erőforrások Minisztériumával. Ennek plenáris ülése pénteken lesz, és erre kívánnak koncentrálni.

Hozzátette: ezen az ülésen nyilatkoznia kell tárcának a korábban megfogalmazott 25 pontról, és a vállalásokat írásba kell foglalnia.

Az érdekvédő jelezte: megoldási javaslatokat várnak, minden további lépést ettől tesznek függővé.

Megjegyezte: a szombati demonstrációt a fővárosban megtartják.

A köznevelési kerekasztal megalakítását január 23-án jelentette be az emberi erőforrások minisztere. A keddi alakuló ülésre meghívást kapott a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet, az Eszterházy Károly Főiskola, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Országos Köznevelési Tanács, a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Nemzeti Pedagógus Kar, a Nemzeti Ifjúsági Tanács, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottság, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége.