Kedvezményeket kaphatnak majd azok a munkaadók, akik egykori állami alkalmazottakat foglalkoztatnak, a jelenlegi tisztviselőknek pedig önkéntes kilépési programot is indítanak - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a köztévében – írja a HVG.

A magyarországi ügyintézés lassú, körülményes, nehézkes, az átalakítás legfontosabb célja tehát az eljárások gyorsítása, egyszerűsítése és olcsóbbá tétele - mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a tervezett bürokráciacsökkentésről a köztévében.

Azt mondta, Magyarországon 4 millió 300 ezer ember fizet a munkája után adót, közülük egymillió a közszférában dolgozik, vagyis a versenyszféra 3,3 millió dolgozója fizeti ki minden hónapban az egymillió állami alkalmazott bérét. 

Míg Magyarországon az állami foglalkoztatottak aránya 20 százalék, addig Ausztriában és Németországban 10, Szlovákiában pedig 13 százalék - közölte Lázár. Szerinte az állami alkalmazottak magas száma összefügg azzal, hogy az elmúlt években a kiváló gazdasági programok ellenére sem tudta az ország érdemben javítani a versenyképességét. 

Azt mondta, elmúlt 30 évben az állami bürokráciacsökkentés elől a tisztviselők mindig    háttérintézményekbe menekülnek, a kormány ezen szeretne változtatni. A cél, hogy az állam irányítása egyszerű és átlátható legyen: minisztérium, kormányhivatal és járási hivatal. A kiszervezett állami hivatalok pedig "visszaballagnak" a minisztériumokba - közölte a miniszter.   

Lázár szerint felül kell vizsgálni a háttérintézmények feladatait és a feladatokhoz rendelt létszámot, és ezt a munkát nagyon lelkiismeretesen, az összes adatot elemezve, intézményről intézményre kell elvégezni. A miniszterekkel együtt egy munkacsoport dolgozik ezen a feladaton. 

Hozzátette, hogy a bürokráciacsökkentéssel megtakarított pénzt a rendszerben hagyják, és a maradók bérét 50 százalékkal emelik.

A miniszter szerint amikor alacsony a munkanélküliség, érdemes megfontolni a lehetőségét annak, hogy az emberek lépjenek ki az állami szolgálatból, és találjanak a piacon munkát.

Ehhez támogatást is fognak adni, lesz önkéntes kilépési program, karrierhíd, valamint az egykori állami alkalmazottakat foglalkoztató munkaadók kedvezményben részesülnek - mondta Lázár.

Forrás: HVG