A legutóbbi statisztikák szerint folytatódott a kedvező trend Magyarországon és egyre tovább csökkent a munkanélküliség. Van azonban egy olyan szám, ami még soha nem volt ennyire kedvezőtlen – írja az mfor.hu.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly év végére 6,2 százalékra csökkent hazánkban a munkanélküliség a 15-74 éves korosztályban, amivel folytatódott a korábbi években elkezdődött trend. A kormány reményei szerint pedig a történet vége majd valahol 3 százalék környékén állhat meg néhány év múlva. Ez jelentheti majd ugyanis azt a bizonyos teljes foglalkoztatottságot.

A munkanélküliség csökkenése önmagában örömteli hír, viszont az rögtön árnyalja a képet, hogy a csökkenéshez nagymértékben járult hozzá a közfoglalkoztatás. Annak hiányában ugyanis még továbbra is 11 százalék környékén állna ez a mutató.

Az átmenetinek szánt közfoglalkoztatás felpörgetésével a kormánynak több célja is volt egyszerre:

  • a régóta munkanélküli személyeket visszavezetni a munka világába,
  • ezáltal csökkenteni a tartósan munkanélküliek számát,
  • végezetül mérsékelni azok számát, akik segélyből élnek. A közfoglalkoztatás segélyeknél magasabb bérével kívánják ugyanis munkavállalásra ösztönözni az érintetteket.

A közfoglalkoztatás tehát pörög, a statisztikák is javulnak, sőt, még a tartósan munkanélküliek száma is csökken, azonban így is vannak olyan aktív magyarok, akik egyre inkább csak távolodnak a munkaerőpiactól.

2015-ben rekordot döntött az átlagos regisztrációs idő hazánkban. Egy munkanélküli a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint ugyanis a tavalyi év átlagában 375 napig volt álláskeresőként regisztrálva. Ez az idő 24 nappal, tehát majdnem egy hónappal több, mint 2014-ben volt, sőt, az eddigi 2013-as csúcsot is 12 nappal meghaladja. Az álláskeresőknek egyébként a „legjobb" helyzete 2010-ben és 2014-ben volt, egyaránt 351 nappal.

Vagyis hiába csökken a tartósan álláskeresők száma, közöttük bizonyára tízezrekben mérhető azok létszáma, akik egyre hosszabb ideig élnek munka és álláslehetőség nélkül, bízva a munkaügyi hivatalok támogatásában. 

És a helyzetet árnyalja, hogy átlagról van szó, vagyis van, aki már egy hónap után, de van, aki a munkaügyi hivatalok 2 éven át tartó rendesen felkeresése mellett sem tud munkát találni.    Pedig a hivataloknak pont ezt kellene elősegíteni támogatásokkal, álláshivatalokkal, átképzési lehetőségekkel.

Forrás: mfor.hu