A MÁV-csoport vezetése 2,2 százalékos alapbér-emelést, az alapbér további 0,5 százalékát kitevő önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj kiegészítést, továbbá két alkalommal 25 000-25 000 forint egyszeri kifizetést ajánlott a nem vezetői munkakörben foglalkoztatottak részére a február 8-án reggelre összehívott egyeztetésen, ez azonban elfogadhatatlan a kollektív munkaügyi vitát kezdeményező vasutas szakszervezetek számára, az egyeztetés rövid időn belül folytatódik.

   A MÁV tájékoztatása szerint a vállalat munkáltatói saját hatáskörben, a rendelkezésre álló források terhére vállaltak kötelezettséget a vasutas munkavállalók jövedelmi helyzetének javítására.

A javaslat szerint a munkáltató a 2,2 százalékos alapbér-emelést visszamenőlegesen, 2016. január 1-jei hatállyal hajtja végre azon munkavállalóknál, akiknek az alapbére nem haladja meg a 450 000 forintot.

Emellett ezen dolgozóknak két alkalommal – vasutasnapon a júniusi, illetve karácsony előtt a novemberi munkabérrel – 25 000-25 000 forint egyszeri kifizetést teljesít.

Ez MÁV-csoport szinten átlagosan 4,0 százalékos, a legalacsonyabb alapbérrel rendelkező munkavállalók esetében pedig 5,4 százalékos alapbérfejlesztésnek felel meg – közölte a társaság.

A közlemény szerint a MÁV-csoport vezetői saját hatáskörben, az üzleti tervek átvizsgálását követően felelősen ezt az ajánlatot tudják tenni a munkabéke fenntartása érdekében, anélkül, hogy létszámleépítés elrendelésével további forrást kellene előteremteni.

Ismeretes: közösen léphetnek sztrájkba a vasutas szakszervezetek, ha nem születik egyezség a vasutasok 2016. évi bérfejlesztéséről és egy olyan középtávú megállapodásról, amely kiszámítható életpályát kínál a vasutas munkavállalók számára.

Forrás: vdszsz.hu