Riogatásnak tartja a kormány a hálapénz elleni orvoscsoport közleményét, ami szerint a szakorvosok nem kapták meg februárban az ígért 270 ezer forintos fizetést. A támogatást igényelni kell, aki lemaradt a határidőről, pótolhatja. A rezidensek és szakorvosok szakszervezete tömeges felmondással és többórás sztrájkkal akar nyomást gyakorolni – írja az mno.hu.

Januárra ígérte a kormány, hogy a szakorvosi minimálbér 270 ezer forintra nő. Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport pénteki közleményében az áll, hogy Magyarország szakorvosai megkapták bérüket. Ugyanannyit, mint az előző hónapban. Egy forinttal se többet. Nettó órabérük alig haladja meg az 1000 forintot.

„Bár ez úgy tűnik, mintha egy bérharc lenne, de mi első sorban nem a bérünkért harcolunk, hanem három olyan fontos tényezőért, ami a legfontosabb mozgatórugója kellene, hogy legyen az egészségügynek. Ez pedig a betegbiztonság, a minőségi betegellátás és a méltóság. Mind a betegeké, mind az orvosoké. Ezt viszont nem lehet megoldani egy megfelelő bérrendezés nélkül, és ennek az első lépése lehet a bérrendezés, és utána viszont minden minőségi indikátornak a szigorú ellenőrzése és azok alapján a reformoknak az elindítása" – közölte Hegedűs Zsolt, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének vezetője.

A szakszervezet az önkéntes túlóra felmondásával vagy egy többórás figyelmeztető sztrájkkal gyakorolna nyomást a döntéshozókra.

Ez nem béremelés

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint béremelésről nem is volt szó, csak a korábbi hátrányos megkülönböztetés megszüntetéséről. „Az egész orvoskar, hozzáteszem a szakdolgozói kar bére is és bérszintje méltatlanul alacsony. Minden összehasonlításban. Akár a magyar értelmiségi bért vagy bármit veszünk. Hasznavehetetlenül alacsony. Ez tény. Másrészt nyilván, aki többet dolgozik, aki túlmunkát végez, annak ezt ki kell fizetni, és a munka törvénykönyve szerint ezt az alapbérből számítottan kell kifizetni. Sajnos korábban még ez is sérült. Ezt sikerült áttörni, ezt a sérelmet tavaly júliusban, és ezt kommunikálták most úgy, mint valamiféle béremelés, ez nem béremelés" – mutatott rá Éger István.

A szocialisták is elfogadhatatlannak tartják, hogy az ígéret ellenére nem kapták meg a béremelést a szakorvosok. „Nem véletlenszerű, hogy ezrével hagyják el az egészségügyet az orvosok és az ápolók. Nem véletlenszerű, hogy az a helyzet áll elő, amikor már reszkír a kórházakba bemenni az embereknek. Amikor már meggondolják azt, hogy egyáltalán alá akarják-e vetni magukat egy műtétnek, s nem azért, mert az orvostól félnek, nem, az orvosban és ápolónőben bíznak az emberek, de attól félnek, hogy az a fajta kizsigerelés, ami történik az egészségügyben az orvosok és az ápolók irányába, az bizony a hibák elkövetését is magával hozhatja" – véli Gúr Nándor szocialista országgyűlési képviselő.

Az LMP szerint a kormány csak hitegeti, kizsigereli és gátlástalanul becsapja az egészségügyi dolgozókat. „Hónapok óta azzal próbálták csillapítani a szakmát, hogy januártól emelkedni fognak az orvosok és szakdolgozók bérei. Többször konkrét ígéretként hangzott el, hogy például a szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forint lesz" – jegyezte meg Ábrahám Júlia, az ökopárt egészségügyi szakszóvivője.

A Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményében arra hivatkozik, hogy a a törvény által garantált támogatás nem automatikus, azt igényelni kell. Aki lemaradt, márciusban újra megteheti, és a teljes összeget megkapja visszamenőlegesen is.

Forrás: mno.hu