Az üzleti szolgáltatóiparban létszámhiány van, ezért a közszférából elbocsátott, vagy onnan az 5-10 millió forintos lelépési pénz miatt önként távozó dolgozók ott találhatnak maguknak munkát, de csak akkor, ha továbbképzik magukat és beszélnek valamilyen idegen nyelvet. Ezt a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség elnöke mondta az InfoRádiónak. Suhajda Attila ezzel együtt túlzásnak tartja, hogy az állam 10-15 évig arra kötelezné ezeket az embereket, hogy a versenyszférában maradjanak.

„A gazdasági válság idején, amikor egyes szektorok leépítettek, voltak olyan csomagok, amelyekkel a vállalatok főként a nyugdíj előtt állókat próbálták elbocsátani. De olyanról még nem hallottam, hogy 10-15 évig eltanácsolnának valakit" - mondta az InfoRádiónak Suhajda Attila.

   Kifejtette: „10-15 év rettentő hosszú idő, azalatt számos dolog történhet. Egy közszférában betanult és képzett, tapasztalt szakember miért ne kereshetne magának esetleg más, a közszférában tevékenykedő szervezetnél állást? Úgy gondolom, hogy nem feltétlenül ez lenne a legjobb módja annak, hogy ezeknek az embereknek munkát biztosítsanak. Sokkal inkább abban kellene őket segíteni, hogy olyan készségeket és kompetenciákat tanuljanak meg, amelyeknek segítségével más szektorban el tudnak helyezkedni" - fogalmazott a szakember.

   Suhajda Attila úgy véli, hogy a csomag nagyon vonzó lehet azok számára, akik máshol kívánnak dolgozni, vagy saját vállalkozást szeretnének indítani.

   „A magam szektorában, az üzleti szolgáltató szektor komoly szakemberhiánnyal küszködik. Az ezen a területen dolgozók számára az egyik legfontosabb szempont a nyelvtudás, illetve az olyan készségek, amelyeket akár a közszférában is megszerezhetnek, mivel adminisztratív munkakörben tevékenykedő szakemberek. Tehát nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy egyesek ebből a kontingensből a mi szektorunkban fognak munkát vállalni" - véli a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség elnöke.

   „Az egész gazdaságra jellemző a kínzó szakemberhiány. Nyilvánvalóan annak az esélye viszonylag kicsi, hogy a mezőgazdaságban vagy iparban fognak elhelyezkedni. Mivel itt döntően adminisztratív munkát végző szakemberekről beszélünk, az üzleti szolgáltató szektor lehet a számukra a természetes továbblépési irány" - mondta az InfoRádiónak Suhajda Attila.

Forrás: InfoRádió