A szociális életpályáról, a kollektív szerződésről és a bérfejlesztésről egyeztetnek a Szociális Ágazati Érdekegyeztető Fórum idei ülésein - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a fórum mindhárom oldala - a munkavállalók, a fenntartók és a kormány - teljes egyetértés mellett alakította ki éves munkatervét, amelyben a „mindennapi szakmai munkát" érintő kérdéseket is megvitatják.

Az Emmi azt követően adott ki közleményt, hogy csütörtökön megtartotta idei első ülését az ágazati egyeztető fórum, amelyen tárgyaltak az ágazati bérpolitikáról és a bérrendszerről is.

Emlékeztettek arra, hogy az államtitkárságon 2014 augusztusa óta folynak az egyeztetések a szociális ágazati érdekképviseletekkel.

A közlemény szerint a csütörtöki ülésen Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy tavaly jelentős előrelépés történt, mind a bérrendezés, a munkaközi szünet, mind az ágazati érdekegyeztetés újraindítása ügyében.

Azt írták, a kormány elkötelezett abban, hogy anyagilag és erkölcsileg is megbecsülje az ágazatban dolgozók munkáját, ezért 2014 óta - az idei költségvetési összeggel együtt - 60 milliárd forintot fordít a bérekre.

A fórumon az önkormányzatok, civil szervezetek, egyházak és állami szervezetek mellett a szociális ágazat szakszervezetei - a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete - is részt vettek - közölték. Hozzátették: megállapodtak abban is, hogy két-három havonta folytatják az egyeztetést.

Kitértek arra, a kormány célja, hogy az egyeztetés minél szélesebb körű legyen, ezért "a közeli hetekben" tovább bővül az érdekegyeztetés köre, olyan újabb fórumokkal, ahol az érintett valamennyi érdekegyeztető szervezet kifejtheti álláspontját.