Akár a teherfuvarozás teljes leállítására is sor kerülhet, amennyiben a vasutasok úgy döntenek, hogy sztrájkba kezdenek – erről a Vasutasok Szakszervezetének elnöke beszélt az ATV Start című műsorában.

Meleg János azt mondta, mivel a sztrájktörvény értelmében a vonatközlekedést minimum 66 százalékban biztosítani kell, a személyszállításban teljes sztrájk életbe léptetésére nincs lehetőség. Ezért a hatékony és eredményes fellépés érdekében más módszerekre is szükség lehet, a teherfuvarozás esetében például a törvény nem rögzíti az elégséges szolgáltatás mértékét – utalt a teherfuvarozás leállítására a szakszervezeti vezető, aki ugyanakkor további részleteket nem árult el, mint mondta, a sztrájk bevezetéséről, illetve annak menetéről hétfőn hoznak döntést a szakszervezetek.

Meleg János azt is elmondta, a vasutas szakszervezetek az 5 százalékos alanyi jogú bérfejlesztés mellett egy 2,7 százalékos differenciált bérfejlesztést is szeretnének elérni, a munkáltató 0,5 százalékos bérfejlesztési javaslatát ugyanis a szakszervezetek továbbra is elfogadhatatlannak tartják. Ráadásul a munkavállalók megtartásához és az elvándorlás megállításához még ennél az 5 százaléknál is nagyobb bérfejlesztésre lenne szükség – mondta a szakszervezeti vezető.

Forrás: atv.hu