Több feltételt is szab a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) Szolidaritás, hogy visszatérjen a Liga szakszervezetekbe, ahonnan Gaskó István azóta lemondott elnök idején zárták ki őket – értesült a Magyar Idők.

Információink szerint a két szervezet tegnapi, közös elnökségi ülésén a VDSZSZ Szolidaritás mindenek előtt az országos konföderáció teljes megújítását sürgette, de azt is el akarja érni, hogy az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetét (ODFSZ) is vegyék vissza a Ligába. Az ODFSZ-t szintén Gaskó elnöksége idején zárták ki. Az ügy előzménye, hogy a Szolidaritás májusi küldöttgyűlésén huszonöt év után Gaskót egyedüli jelöltként sem választották újra elnökké. Ezt követően az átmenetileg az elnöki jogköröket gyakorló Bárány    Balázs, aki egyben az ODFSZ elnöke, a birtokába került, szerinte „értelmezhetetlen" dokumentumokkal az ügyészséghez fordult, a Szolidaritásnak más szervezetekkel, így a Liga konföderáció­val való „szövevényes kapcsolata" kivizsgálását kérve. Azóta több nyomozás is indult, ami minden bizonnyal közrejátszott Gaskónak a Liga elnöki tisztéről történt múlt heti lemondásában.

A Liga és a VDSZSZ Szolidaritás elnökségének tegnapi tárgyalása után kiadott közös közlemény szerint a két szervezet a munkavállalók és a tagság érdekvédelmét tartja legfontosabb feladatának. Döntés született a hatékony együttműködést elősegítő testületek felállításáról, az együttműködés részleteinek kidolgozására pedig munkabizottságot hoznak létre.

Sajtóhírek szerint a Ligában egyelőre az anyagi lehetőségek felmérése folyik, vagyis igyekeznek „képbe kerülni" a konföderáció pénzügyi állapotát illetően. A szervezet állítólag olyan finanszírozási válságban van, hogy már a VDSZSZ Szolidaritással közös székház eladásának gondolata is felmerült, sőt a volt elnök kezdeményezésére tavaly az értékbecslés is megkezdődött. A Svéd Királyság budapesti nagykövetségének korábban otthont adó, városligeti, Ajtósi Dürer sori ingatlanba 2008-ban költözött be a Liga és a Szolidaritás.

Forrás: Magyar Idők