Sajnos lesz sztrájk, bár jobb lenne, ha nem lenne rá szükség – mondta Zelenka László, a Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezetének elnöke.

Az Észak-Magyarország nála érdeklődött, hogyan állnak a munkabeszüntetés szervezésével, hiszen a Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság csütörtökön elutasította kérelmüket. Egészen pontosan arról döntött a törvényszék, hogy az elégséges szolgáltatás megállapításában nincs szerepük, hiszen azt törvény szabályozza.

Az érdekvédelmi szervezetek és a közlekedési vállalat azonban nem jutnak dűlőre. Míg a törvény 66 százalékot határoz meg minimumként, addig az előbbiek 68 százalékot, míg az utóbbi 88 százalékos szolgáltatást javasol sztrájk esetére.

– A napokban újra megszólítjuk a munkáltatót, hogy dolgozzák ki az általunk javasolt 68 százalék szerinti menetrendet – tájékoztatott az elnök. Hangsúlyozta azt is, hiába javasoltak a törvényben meghatározottnál két százalékkal több szolgáltatást, a munkáltató nélkül nem kezdhetnek sztrájkba.

„Pénzügyileg beláthatatlan következményei lennének, amit később rajtunk kérnének számon" – magyarázta. Kiemelte azt is: „A sztrájk számunkra nem cél, csupán eszköz. De már célegyenesbe fordultunk, de a tárgyalásokra nyitva hagytunk egy kis­kaput".

Megbüntették

Az elnököt arról is kérdeztük, igaz-e, amit a Magyar Szakszervezeti Szövetség közlekedési tagozata állít, miszerint a Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. járműtakarítási büntetést szabott ki rá.

„Igen, de bírósághoz fordultam ezzel kapcsolatban, és az Emberi Bánásmód Hatóságánál is bejelentést teszek. A „bűnöm" az volt, hogy head­seten beszéltem egy riporterrel. Miközben a 2015-ös üzemi szabályzat, amelyre a munkáltató a büntetés kirovásakor hivatkozott, pontosan ezt írja elő: az autóbusz vezetője menet közben, kézben tartott telefont nem használhat, kihangosító vagy csak az egyik fület igénybe vevő headset használata megengedett. Nem magam miatt harcolok, hanem a többiekért, a dolgozók megfélemlítése ellen" – fogalmazott a szakszervezeti vezető.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség közlekedési tagozata az MVK telephelye előtt február 3-ára tüntetést szervez, követelve, hogy a munkáltató vonja vissza a szerintük jogtalan döntést, amelyet Zelenka László ügyében hozott. Ezután átvonulnak a pedagógusok demonstrációjára.

Figyelem, fegyelem

„Az a buszvezető, akivel most szolidaritást akarnak vállalni, már tavaly nyáron is megszegte a KRESZ-t és a cég belső szabályzatát, amikor egy végállomáson kis híján elütött egy buszról leszálló utast" – ezt már Singlár Zsolt, az MVK Zrt. vezérigazgatója mondta lapunknak.

Azt is, hogy a vezetés közben adott headsetes tévéinterjú ügyét szintén kivizsgálták és a munkavállalót a korábbinál szigorúbb büntetésben részesítették. „A szabályzat kimondja, hogy csak a forgalom zavartalanságát veszélyeztető vagy más rendkívüli esetben használható mobiltelefon – hangsúlyozta a vezérigazgató. – Nekünk az utasok biztonsága az első, ezt viszont csak úgy lehet garantálni, ha minden munkatársunk maximális figyelemmel és fegyelemmel látja el a feladatát".

Arra is rákérdeztünk, folytatják-e a tárgyalást a szakszervezetekkel. A válasz az volt: „Az MVK Zrt. tavaly év végén félhavi jutalomban részesítette minden nem premizált dolgozóját. E fölött a vállalat a villamos- és buszvezetőknek tavaly novemberben 5 százalékkal emelte bérét.

2016. január 1-ével átlag 3 százalékos béremelést ajánlott valamennyi dolgozó számára, kivéve az autóbusz- és villamosvezetőket. E hét hétfőn délig összesen 550-en írták alá az 5 és a 3 százalékos ajánlatot a 715 munkavállalóból. A béremelést tartalmazó munkaszerződést február 5-ig fogadhatják el az MVK munkatársai".

Forrás: haon.hu