Engedményt tett a pedagógusok felé Balog Zoltán miniszter Miskolcon, ahol iskolaigazgatók, tanárok és diákok részvételével tartottak szakmai vitafórumot a Herman Ottó Gimnázium által elindított tiltakozási hullám miatt. Szüneteltetni fogják a minősített pedagógusok tanfelügyeleti ellenőrzését, ezáltal egyelőre csökken a tanárok adminisztrácós terhe, ilyen ellenőrzésekre három évig nem kell számítaniuk, más engedményeket azonban nem tett a miniszter – írja a HVG.

Nagy érdeklődés mellett zajlott az Országjárás az oktatásról elnevezésű programsorozat első ülése Miskolcon, ahol rengeteg tanár és intézményvezető foglalt helyet a közönségben.

Az ülésről pedagógusok is tudósítottak a Facebook oldalon. A hangulatot jellemzi, hogy többen elégedetlenek voltak az egyeztetésre hívott személyekkel, akik Balog Zoltán miniszterrel kerültek egy asztalhoz.  Helyett kapott például Horváth Péter, a Nemzeti    Pedagógus Kar elnöke is, bár a Miskolcról indult pedagógustiltakozás támogatói korábban kijelentették, hogy nem fogadják el azokat az alkukat, amelyben az NPK is részt vesz.

Balog Zolánt kijelentéseit is bírálat érte a fórumokon, a miniszter szerint a problémás kérdéseket nem szabadna a Herman-gimnáziumhoz hasonló tiltakozások formájában intézni, inkább a tárgyalásos módot tartja célravezetőnek. A miskolci iskola azonban azért tette közzé tiltakzó levelét januárban, mert állításuk nem kaptak válasz egy hónap után sem a minisztériumtól, miközben jelezték az oktatási rendszerben tapasztalt problémákat.

Nem szabad úgy tenni, mintha eddig minden rendben lett volna - reagált a vitán a kritikákra Balog, szerinte nem lehet minden problémát a Fidesz-kormányra róni. Nem reagált viszont az iskolák és a diákok túlterheltségére, hába került szóba a vitán. A vita során egyetlen intézmény, a miskolci Kós Károly Szakközépiskola képviselője mondta, hogy nincs bajuk az állami fenntartással - fontos hozzátenni, hogy a fenntartójuk nem a Klik, hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium. Balog elmondta azt is, hogy nem engednek az állami  fenntartó rendszerből.

A miniszter egy rövid sajtótájékoztató keretében már örömét fejezte ki annak, hogy sor került a  vitára, ahol másfél órás terjedelemben meghallgatták a pedagógusok összes, az oktatási rendszert illető kritikáját. Ezekre reagálva elmondta, hogy eltörlik a minősített pedagógusok tanfelügyeleti vizsgálatát, amire nem kerül sor a következő három évben, elmondása szerint ezt taps fogadta - bár ez nem a rendszer eltörlése, hanem csak szüneteltetését jelentheti. Hozzátette, hogy 77 ezer új informatikai eszköz érkezik az idén az iskolákba fejlesztésként, valamint a tanári munka megbecsülését az életpályamodell részeként bevezetett béremeléssel is próbálták növelni. A tanárok közül korábban azonban sokan nem a béreket kifogásolták, hanem a megnehezített oktatási körülményeket.

Az egyezetetés során a miniszter elmondta, hogy a Klik túlzott bürokráciáját egy igazgatói kártyával szeretnék orvosolni. Pontos bevezetésről nem beszélt, de elmondása szerint akár a következő tanévben már használhatják az igazgatók, hogy ne kelljen olyan apró összegekkel a fenntartóhoz fordulni, mint a kréták vagy a fénymásolópapír ára.

A Herman Ottó Gimnázium január 6-án tette közzé tilatakozó levelét, melyeben felsorolták az oktatási rendszerben az elmúlt évben történt szerintük káros változásokat. Az iskolához  szerdáig további 380 intézmény tantestülete, illetve egyéb szolidáris csoport csatlakozott, ezen túl 23 ezer egyéni aláírója van a támogatói listának.

Forrás: HVG