A vállalkozói szférának is érdeke, hogy csökkenjen a kormányzati bürokrácia, az államapparátus olcsóvá és szolgáltatóvá váljon – ezt a VOSZ főtitkára mondta az ATV Start című műsorában.

Földiák András, a SZEF (Szakszervezetek Együttműködési Fóruma) elnöke szerint ugyanakkor az ilyen adatokkal az a probléma, hogy a közszférában dolgozók arányát a foglalkoztatottak számához mérik, nálunk pedig csupán négymillió foglalkoztatott van, ami egymillióval kevesebb a szükségesnél.

Dávid Ferenc érvei között szerepel továbbá, hogy az olcsóbb állam mind munkavállalói, mind munkaadói oldalon kevesebb adóterheket jelentene, ez pedig lehetővé tenné magasabb bérek fizetését. Földiák szerint ugyanakkor a vállalkozók is rosszul járnának, ha az amúgyis rosszul működő állami szektort még jobban megszorítanák. Mindenesetre az állam mintegy 150 ezer közalkalmazottat bocsátana el. A VOSZ főtitkára pedig optimizmusának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a vállalkozói szféra képes lehet-e ekkora mennyiségű munkaerőt felszívni.

Forrás: ATV