Bírósághoz fordul az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ), ha a BKV vezérigazgatója nem teljesíti az együttműködési kötelezettségét, és létszámleépítést jelent be a cégnél. Az EKSZ ugyanis ebben az ügyben már január elején konzultációt kezdeményezett, így amíg a kért egyeztetés le nem zajlik, fel kell függeszteni a folyamatot - közölte a szakszervezet elnöke kedden az MTI-vel.

Nemes Gábor, a BKV-nál működő EKSZ elnöke szerint „gyáva és törvénytelen" eljárás a BKV vezérigazgatójáé és a menedzsmenté. Bolla Tibor ugyanis nem közvetlenül a szakszervezeteknek és a dolgozóknak jelentette be, hanem a médián keresztül üzente, hogy megkezdődnének az elbocsátások.

Hozzátette: mivel a hír már december végén is felröppent, az EKSZ január elején „konzultációs bejelentéssel élt", ami a törvény szerint arra kötelezi a vezérigazgatót, hogy addig, amíg erre nem ad lehetőséget a szakszervezetnek, fel kell függesztenie az ügyet. A szakszervezet szerint mivel nem volt személyes egyeztetés, ezért törvénytelen megkezdeni az elbocsátásokat. Ha ez mégis megtörténik, az EKSZ a bírósághoz fordul.

Nemes Gábor szerint álságos, hogy a vezérigazgató közleményében azt állítja, harmadával csökkent a buszos ágazat teljesítménye, és ezért el kell küldenie dolgozókat, miközben maga ajánlotta fel üzleti tervében a fővárosnak, hogy saját üzemeltetés helyett inkább bérelnek buszokat, ezzel csökkentve a BKV létszámát.

Ráadásul a cég sajátbuszos teljesítménye csak átmenetileg csökkenne, hiszen ha megkezdődik a 3-as metró felújítása, akkor buszokkal fogják szállítani az utasokat, és a BKV - szokás szerint - kintről fog felvenni és „drága gyorstalpalón" kiképezni sofőröket és karbantartókat, mert most elküldi őket - fogalmazott a szakszervezeti elnök.

Nemes Gábor szerint álságos állítás a pénzhiány, mert ha ez valóban így lenne, akkor „a vezérigazgató nem venné körbe magát több dolgozó béréért fizetett személyi tanácsadókkal - egyre többel -, s nem vette volna fel közszolgáltatási munkatársnak éppen a napokban a BKK elhíresült wellnessezős hétvégéjéért kirúgott egyik volt magas beosztású vezetőjét". A BKV vezetése a dolgozók hátán taposva duzzasztja azt a „vízfej" csapatot, amely csak viszi a pénzt, de a teljesítményhez semmit nem tesz hozzá - írta az elnök.

Nemes Gábor leszögezte, az általa vezetett szakszervezet akkor sem fogja csendben és tétlenül nézni a kirúgásokat, ha a többi BKV-s érdekképviselő mélyen hallgat. Az EKSZ az egyik életre hívója annak az átfogó közlekedési szerveződésnek, amelynek a MÁV, a Volán, a teherfuvarozók és több szolgáltató is része, és megkezdtek egy országos, közös megmozdulás előkészítését. Az, ami most a BKV-nál történik, felgyorsíthatja a folyamatot - szögezi le a szakszervezeti elnök. Nemes Gábor felkéri a mintegy 200 ezer tagot képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetséget is, hogy álljon ki a kirúgás előtt álló BKV-s dolgozókért, álljon ki a törvénytelenség ellen, és álljon az EKSZ tiltakozó akciói mellé.    

A BKV hétfőn tudatta, hogy csoportos létszámleépítés várható a társaságnál, mivel az új buszüzemeltetési modell miatt harmadával csökkent a buszos üzletág teljesítménye.    A létszámcsökkentés várhatóan 96 munkavállalót érint, főként az autóbusz- és trolibusz-karbantartás területén.