Az orosz kormány mérlegeli, hogy röghöz kösse az orvosi egyetemek friss végzőseit, miközben ösztönözni akarják a gimnazistákat, hogy válasszák az orvosi pályát – írja a napi.hu.

Az orosz kormány azt tervezi, hogy a frissen végzett orvosokat egy időre röghöz köti - derült ki Veronika Szkvortszova egészségügyi miniszter tájékoztatójából. A fiatalokat köteleznék arra, hogy végzés után néhány évre az állami kórházakban helyezkedjenek el. Ezzel csökkentenék az állami egészségügyi intézményekben kialakult munkaerőhiányt.

Az előkészületben lévő törvény szerint csak ezt követően - nem több mint öt év állami szolgálat után - vállalhatnának munkát a magán-egészségügyi rendszerben.

Oroszországban ingyenes az egészségügyi ellátás, ám nagyon sokan, különösen a városban lakók, magánklinikákra járnak, hogy elkerüljék a sorban állást, illetve hogy jobb bánásmódban részesüljenek. Az állami intézményekben jelentkező orvoshiány enyhítése érdekében az orvosegyetemek hallgatóinak fele ingyen tanul - emlékeztetett az Interfax hírügynökség.

Szkvortszova ezzel összefüggésben arról is beszámolt, hogy több figyelmet kívánnak fordítani a gimnáziumokra: azt szeretnék, hogy a középiskolások közül többen válasszák az orvosi pályát.

Forrás: napi.hu