A kiemelt pótlék eltörlése miatt szinte alig van elegendő szakszemélyzet az ország pszichiátriáin. A betegek többsége a szabályozás szerint szabadon mozoghat, bármikor elhagyhatja a klinikát, így az utókövetés és a visszaesések megakadályozása is nehézkes – írja az mno.hu.

Egyes pszichiátriai betegségek – például a skizofrénia vagy a bipoláris zavar – végigkísérik a beteg egész életét. Ők azok, akik vissza-visszatérő páciensek az ország pszichiátriai osztályain, sokakat már ismerősként köszöntenek a szakápolók – mondta lapunknak Tunyi Tünde, a Szent János Kórház pszichiátriai osztályának főnővére. Intézményükben több olyan beteget is kezelnek, aki nehéz körülmények között él, nincs állása, családja. Nekik a dolgozók otthonról visznek papucsot, köntöst, olyan használati tárgyakat, amire szüksége lehet a páciensnek. A főnővér pályafutása alatt több ezer beteggel találkozott, és számtalan szakember képzésében vett részt. Pályája kezdetén, 18 évesen még általános ápolóként dolgozott a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház pszichiátriai osztályán. – Sok betegre emlékszem abból az időből, olyanok voltunk, mint egy nagy család. A pszichiátrián belül az ápolók és az orvosok kapcsolata nem olyan, mint más osztályokon, hiszen nincs az a szigorú, hierarchikus rend, és a betegekkel is egészen más a viszony – fejtette ki lapunknak a főnővér.

Nem rózsás a helyzet

A magyar pszichiátriai ellátással kapcsolatban elmondta: a helyzet nem túl rózsás, mindenhol küzdenek a létszámhiánnyal, az alacsony bérekkel; jó pár éve már nincs kiemelt pótlék sem, ami korábban megtartó erejű volt a szakmában, hiszen akár 30 százalékkal is többet lehetett keresni. – Legalább volt utánpótlás, mert a fiatalok eljöttek a bérért, és aki alkalmas volt, és tetszett is neki a munka, az maradt. Mára ez megszűnt. Ahogy lehet, próbáljuk motiválni az ápolókat; de több pénzt nem tudunk adni nekik – mesélte Tunyi Tünde. A fizetések a pszichiátrián is a közalkalmazotti bértábla szerint alakulnak: az ápolók kezdő bére bruttó 90 ezer forint, ehhez jönnek a pótlékok. A diplomás ápolók 122 ezer forintot kaphatnak az első években, illetve a pótlékokat. Utóbbi az ügyeleti vagy éjszakai, s az ágy melletti pótlékot foglalja magába, ami mindenkinél különböző. A kiemelt bérpótlék összege ugyancsak a bruttó keresettől függött.

A főnővér tapasztalatai szerint lasszóval kell fogni a szakápolókat, gyakorlatilag folyamatosan lehetne felvenni embereket. – Már harminc évvel ezelőtt is az volt a trend, hogy a pszichiátria a perifériára szorult, keveset invesztáltak bele, és a rossz körülmények nem vonzzák az új munkaerőt. A helyzet azóta sem változott, ráadásul az infrastruktúra egyre elavultabbá válik.

Alulfinanszírozzák

A finanszírozási nehézségekkel kapcsolatban megjegyezte: előfordul, hogy egy beteg ellátása például 150 ezer forint, de az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csak 100-110 ezer forintot finanszíroz. Ebből az összegből kell kigazdálkodni az eszköz- és gyógyszerellátást, és a béreket is. Küzdenek azért is, hogy itthon is legyen kötelező a gondozásba vétel azért, hogy menedzselni tudják a betegek útját – mondta Tunyi Tünde. A pszichiátriai osztályokon a törvényi szabályozást követve csak akkor korlátozzák a betegeket a szabad mozgásban, ha az a saját és környezetük érdekében indokolt. Ez mindig ellenőrzéssel zajlik. A főnővér szerint senkinek nem érdeke, hogy a beteg hosszú időt töltsön a pszichiátrián, ezért csak addig tart a kezelés, ameddig feltétlenül szükséges, de a gondozók szerepe óriási. Mint mondta, jelenleg ha egy beteg zárójelentéssel távozik a kórházból, semmi sem kötelezi arra, hogy később megjelenjen a pszichiátriai gondozóban, ahol figyelik a gyógyszerezését, segítik a további ellátását, és a visszaesés megakadályozásában is segítenek. Ilyen gondozó Budapesten minden kerületben található, és a legtöbb nagyvárosban is elérhető.

Az utókövetés szerepe

Tunyi Tünde arról is beszélt, különlegességnek számít, hogy a Szent János Kórházban a mentális zavarral küzdő édesanyákat nem választják el a babájuktól. A csecsemők vagy a gyermekosztályon fekszenek a lehető legközelebb az édesanyához, vagy napközben hozhatják be a családtagok, ezzel elősegítik a baba-mama kapcsolat korai kialakulását, aminek köztudottan óriási szerepe van a gyermek fejlődésében. Utókövetés is van az intézményben, így később sem maradnak magukra a kisgyerekes családok. A pszichiátria nem beutalóköteles, így aki úgy érzi, hogy valamilyen pszichés problémája van, annak nem szükséges a háziorvoshoz menni, rögtön a legközelebbi ambuláns pszichiátriára mehet konzultációra, onnan utalhatják tovább.

A hazai pszichiátriai helyzetről lapunknak korábban Németh Attila, a Nyírő Gyula Kórház–Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgatója úgy nyilatkozott, intézményükben évente 4000-4500 beteget kezelnek. A pszichiátriai épület 1997-ben készült el, és bizony ráférne egy teljes felújítás. – A 87 ágyas addiktológiai osztályunk egy százéves épületben van, amelyet azóta nem renováltak. Rendkívül korszerűtlen körülmények között vannak elhelyezve a betegek, és hasonló viszonyok közepette dolgoznak az orvosok, nővérek. Egyelőre a minimálisan szükséges felújításra sem kaptunk pénzt. Az országban az elmúlt öt évben voltak új beruházások európai uniós forrásból a pszichiátria és az addiktológia területén, de ebből a közép-magyarországi régió kimaradt – nyilatkozta a főigazgató.

Forrás: mno.hu